Priserna på bostadsrätter vänder nedåt i Stockholm

Svensk Mäklarstatistik: Ovanligt många affärer i december

Efter en lång period av ideliga uppgångar så backar nu priserna på bostadsrätter i både Stockholm och Malmö.

Det visar den senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik.

”Läget är osäkert och det kan ske stora förändringar snabbt”, skriver mäklarbyrån Erik Olsson i en analys.

I maj grep coronafrossan tag i bostadsmarknaden och både priserna och antalet genomförda affärer vände ned. Men sedan dess har siffrorna från Svensk Mäklarstatistik pekat stabilt uppåt.

– 2020 präglades av prisökningar och stora försäljningsvolymer trots pandemin, säger affärsutvecklingschefen Hans Flink.

Men året avslutades med ett hack i kurvan. I december sjönk priserna på bostadsrätter i både Storstockholm och Malmöregionen med 1 procent, jämfört med månaden före.

– Vi brukar se en sådan utveckling. De mest exklusiva objekten säljs inte när vi närmar oss jul och nyår. Det bidrar till att dra ner snittpriserna, säger Hans Flink.

Fler efterfrågar större bostäder

I landet som helhet stod bostadspriserna stilla i december. För villor i Stockholmsorådet noteras en uppgång på 1 procent. Antalet affärer var ovanligt högt för årstiden.

– Svenskarna väntas fortsätta prioritera det egna hemmet under 2021, vilket får stor påverkan på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

– Allt fler vill kunna kombinera jobb och fritid på ett bra sätt, vilket särskilt kommer att öka efterfrågan på större bostäder med goda pendlingsmöjligheter.

Mäklarfirman Erik Olsson skriver i en analys att läget på bostadsmarknaden är osäkert:

”Stora förändringar kan ske snabbt nu när vi har en kombination av en pandemi och en bostadsmarknad som aldrig har varit starkare.”

Upp 15 procent för villor i Stockholm

Sett över hela 2020 steg villapriserna med hela 15 procent i Stockholm och Malmö. I Göteborgsregionen är den siffran 10 procent. Bostadsrätterna blev 7 procent dyrare i riket som helhet under året.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken, tror att priserna kommer att fortsätta ticka uppåt.

– Marknaden är stark och räntorna väntas vara låga under lång tid framöver. Om vaccinet rullas ut som vi hoppas så kan det sannolikt ge en extra skjuts för tillväxten, säger han.

– Som jag ser det så finns det inte mycket som talar för att vi kommer att få se prisfall i närtid.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu