Claes Hembergs portfölj ska tåla stryk: Säljer inte

Ekonomen deltar i Aktie Manager – ”få kan daytrejda”

Av: 

David Peterson

• Aktie Manager

Sparprofilen Claes Hembergs mål är inte att vinna.

I stället siktar han på en stryktålig och långsiktig portfölj i Aftonbladets aktietävling – precis som det borde gå till på den riktiga börsen.

– Det ska hålla oavsett om räntorna stiger eller om det blir ytterligare en virusvåg, säger han.

Tävla i Aktie Manager HÄR - vem förvaltar en miljon bäst?

Det blev en mittenplacering för sparekonomen Claes Hemberg i fjolårets säsong av Aktie Manager. Precis vad han siktade på.

– Jag ville visa att man kan göra det hyfsat bra genom att tänka långsiktigt, säger han.

Den erfarne ekonomen varken sålde eller köpte aktier efter att tävlingen satte igång. I stället fick portföljen ligga fast under de samtliga veckor.

Samma strategi – säljer inte

När andra säsongen av Aktie Manager nu drar igång är hans strategi snarlik.

– Jag säljer inte för att kursen är på väg upp eller ned. Om bolaget håller fast vid sin plan håller jag fast i mina aktier. Om du ska sälja ska det vara på grund av stora nyheter. Till exempel att en fabrik, en expansion eller en ny produktionslinje inte blir av. Om bolagets långsiktiga planer skrotas blir det ett nytt bolag som vi pratar om och då kan man behöva tänka om, säger han.

Potentiellt kommer Hemberg att tävla med samma nio aktier som i höstas. Då delade han upp pengarna på fyra nytänkande bolag och fem stabila.

– Det blir i alla fall en väldigt snarlik uppdelning. Jag vet inte om jag kommer byta ut någon överhuvudtaget. Det ska man inte behöva.

Aktie Manager Vår 2021 - Sportbladet Manager

Sparprofilen Claes Hembergs mål är inte att vinna.

Foto: Robert Gabrielsson

Promille kan daytrejda

Att lyckas tajma in uppgångar och nedgångar är det nämligen få som klarar av, enligt Hemberg.

– Det finns kanske en promille som kan göra det. Jag tillhör inte den promillen. Jag har andra intressen och kanske inte heller rätt personlighet för att köpa och sälja på det sättet. Man kan ha rätt i några dagar eller månader men man måste ha rätt i många år för att kunna hålla på med det, säger han.

Aftonbladet aktietävling, där deltagarna startar med en miljon i låtsaspengar, ser han däremot som ett tillfälle för att prova.

– Men om man inte lyckas nu när börsen går starkt så kommer man nog inte lyckas på en mer normal börs heller.

Inte en räkmacka

Samtidigt fortsätter börsfesten. Pandemin är redan glömd i börshandlarnas ögon, som nu i stället riktas mot en urstark tillväxt i stora delar av världen, enligt Claes Hemberg.

– Ekonomin har gått så bra det senaste året att många tror att det är en räkmacka med gratis vinst. Så är det inte, men det kan fortsätta i både ett och två år till. Samtidigt kan det komma nedgångar på omkring 10 procent, säger han.

Fotnot: Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid är förknippade med risk. Placeringarna kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela summan som du satt in.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Aktie Manager - här tävlar du
Publisert:

LÄS VIDARE

Miniprodukten får hela börsen att svaja

ÄMNEN I ARTIKELN

• Aktie Manager

Stockholmsbörsen

Claes Hemberg

Aktier