Hård kritik mot ISK-förslaget

Frida Bratt: ”Häxjakt på vanliga människor”

Den populära sparformen ISK ska ”begränsas kraftigt”, enligt ett nytt förslag.

Men yttrandet möts av skarp kritik.

– Vi ska uppmuntra till sparande, inte avskräcka, säger sparekonomen Maria Landeborn.

Förslaget om att sparandet i Investeringssparkonto, ISK, ”ska begränsas kraftigt” är ett av flera som finns med i en underlagsrapport som en socialdemokratisk arbetsgrupp tagit fram. Gruppen leds av finansminister Magdalena Andersson (S).

Arbetsgruppen anser att investeringssparkonton har gjort köp av aktier och fonder ”alltför skattemässigt förmånligt” och vill se ett tak på sparande i ISK.

Vad för typ av tak det kan tänkas bli nämns inte i rapporten.

Två möjliga tak diskuteras

Men enligt en utredning från riksdagens utredningstjänst (RUT), som gjordes i oktober förra året, diskuteras då två möjliga tak för ISK.

”Vi diskuterar ett tak för ISK-tillgångar på 100 000 och 200 000 kronor”, står det i rapporten, enligt Dagens industri.

Utredningen beställdes av Socialdemokraternas partikansli.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Än så länge är förslaget om att begränsa ISK-sparandet inget färdigt politiskt förslag från Socialdemokraterna. Men det har redan väckt starka reaktioner.

”Socialdemokraterna ger besked om att de kraftigt vill begränsa ISK. Det betyder att det blir svårare för den som vill köpa sin första bostad, spara till pensionen eller bara öka tryggheten i vardagen”, skriver Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson i ett inlägg på Twitter.

ISK har fått fler att börja spara

Nordnets sparekonom Frida Bratt går så långt att hon kallar det en ”häxjakt på vanliga människor” i ett inlägg på Twitter.

Och hon tycker att nivåerna som diskuterats är helt orimliga.

– De här nivåerna träffar vanliga sparare, i stället för de mest förmögna. Det är de som blir straffade – människor som har lagt undan en del av sin lön för att trygga sin ekonomi, säger hon till Aftonbladet.

Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Frida Bratt anser att ISK har gjort det möjligt för vanliga människor att få sina sparpengar att växa genom att på ett enkelt sätt spara i aktier och fonder. Det har också fått fler att börja spara, berättar hon.

Kan leda till minskat sparande

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn är inne på samma spår.

– Jag tycker det är ett väldigt märkligt förslag. Man vill lägga en beskattning på förmögenheter som är ganska små. ISK har fått väldigt många att börja spara för att skatten är relativt låg. Men att skatten är låg tycker inte jag är någon anledning att höja den och minska incitament för sparande.

Danske banks sparekonom Maria Landeborn.
Danske banks sparekonom Maria Landeborn.

Finns det någonting positivt i förslaget, som du ser det?

– Grunden till att man vill höja skatten är att den inte var tänkt att vara så låg när ISK infördes. Räntenivån var högre då och ingen räknade med en ihållande nollränta. Så staten tycker helt enkelt att det blivit för billigt att spara. Men det gör det inte rimligt att höja skatten.

Maria Landeborn anser att ett tak på 100 000 eller 200 0000 är alldeles för lågt.

– Det slår inte mot miljonärer, utan mot vanliga människor som sparar till en kontantinsats för att köpa en egen bostad eller till sin pension, säger hon.

Finansministern: ”Stärker välfärden”

Men enligt finansministern kommer inte förslaget att slå mot småsparare.

– Syftet är inte att ge sig på vanliga småsparare, utan att faktiskt förbättra vardagen för vanligt folk genom att bland annat höja pensionerna och stärka välfärden, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Tanken är att förslaget ska leda till att de med högst inkomst och förmögenhet ska bidra mer.

– En tredjedel av pengarna som finns på ISK-konton är hos personer som har tre miljoner eller mer. För mig är det inte vanliga småsparare, säger hon.

Vad är det för tak som diskuteras på ISK-konton?

– Vi har inte satt något tak än, vilket även framkommer i underlagsrapporten.

Vad säger du till småsparare som blir oroliga av det här?

– Vanliga småsparare behöver inte känna sig bekymrade. Vi står på vanligt folks sida. Men samtidigt ser vi att vi lägger ganska många miljarder på att ge skatterabatter via ISK till de som har stora förmögenheter.

Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu