Ingen skattesmäll för svenskar i Portugal

avJosefin Westin, Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Svenska pensionärer i Portugal kan andas ut.

Drygt två tusen svenska pensionärer kan andas ut.
De förmånliga skattereglerna i Portugal består.
Landet har inte med någon förändring i budgeten för nästa år.

Den portugisiska regeringen övervägde länge att ändra skattereglerna för utländska pensionärer. Bland annat efter påtryckningar från den svenska regeringen.

Men när den portugisiska socialistregeringen presenterade sin statsbudget för nästa år innehöll den inga förändringar.

Portugal har på senare år utvecklats till ett europeiskt lågskatteparadis för utländska pensionärer.

Speciell status

Svenskar och andra europeiska pensionärer har i flera år kunnat ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt. Det har bara krävs en ansökan om att få en särskild skattestatus, non-habitual residency. När det är klart kan de leva i skatteparadiset i tio år.

Personer med allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor beskattas med 20 procent.

Något som har kritiserats av inte minst Sveriges finansminister Magdalena Andersson. Nästan 2 300 personer har sedan 2009 lämnat Sverige för att bosätta sig i Portugal – de allra flesta för att få sol och bad men också en skattefri pension.

Portugals finansminister Mario Centeno öppnade tidigare för en förändring av beskattningen för svenska pensionärer bosatta i Portugal.

Ingen förändring

Nu står det dock klart att de svenska pensionärerna kan andas ut ytterligare något år.

– NHR och Golden Visa-systemet har spelat en viktig roll för att återuppliva den portugisiska fastighetsmarknaden och ekonomin genom utländska investeringar. Mot bakgrund av detta är det föga troligt att de viktigaste oppositionspartierna PSD och CDS, som dessutom utvecklade NHR-skattesystemet, skulle välja att driva en förändring på detta område, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

Men den svenska regeringen väntar fortfarande på en officiell bekräftelse.

– Vi har också fått den här informationen men inte från Portugal. Vi håller på och försöker få bekräftat hur de drivit den här frågan från våra portugisiska kollegor, om det kommit kommit något förslag om att händra det här eller inte, säger Claes Lundgren, jurist och ämnesråd på Finansdepartementet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI