17 Älgaråsvillor mot en i Danderyd

Publicerad:
Uppdaterad:
För priset av en villa i Danderyd kan man få 17 villor i Älgrås. Obs! Husen på bilden har inget med texten att göra.
Foto: Foto: COLOURBOX
För priset av en villa i Danderyd kan man få 17 villor i Älgrås. Obs! Husen på bilden har inget med texten att göra.

Privatekonomi

Var får man mest boende för pengarna. Tja, i Älgarås får du 17 villor för samma pris som en i Danderyd.

Efter ett år med prisuppgångar på de flesta orter är snittpriset för det som Fastighetsbyrån kallar Sverigevillan drygt 1,8 miljoner kronor – högre än någonsin tidigare.

Sverigevillan är byggd 1980, har fem rum och kök, är på 140 kvadratmeter och har en tomt på 500 kvadratmeter. Huset ligger strax utanför stadskärnan.

Fastighetsbyrån ber årligen sina mäklare bedöma värdet på den genomsnittsvillan på olika orter runt om i landet. Var i Sverige villan ligger är högst avgörande för priset.

Skillnaderna ökar

Dyrast är Sverigevillan i Danderyd utanför Stockholm. Där får man hosta upp 6 miljoner kronor för de 140 kvadratmeterna. Mest villa för pengarna får man alltså i Älgarås utanför Töreboda där villan kostar 345 000 kronor.

När boendekostnaderna är betalda har man generellt betydligt mer över i plånboken på mindre orter jämfört med i storstäderna. Och skillnaderna ökar, konstaterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Han konstaterar också att 2009 inte blev det år med prisnedgångar och trög bostadsmarknad som kunde förväntats i finanskrisens spår. Tvärtom steg priserna och på många orter ligger nu priserna högre än någonsin tidigare.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN