Facebook vill bli bank

Facebook har större mål än att vara en plattform för bilder på katter och statusuppdateringar, skriver Financial Times.

Nu förbereder sig företaget på att erbjuda banktjänster.

Det sociala nätverket Facebook kan inom någon vecka få tillstånd att erbjuda finansiella tjänster. Enligt Financial Times har företaget sökt en licens från den irländska centralbanken för att låta användarna lagra e-pengar.

De elektroniska tillgångarna ska användarna kunna använda för betalningar och för att föra över mellan varandra.

Planerar partnerskap

Financial Times uppger att Facebook planerar partnerskap med tre London-baserade uppstartsföretag, startups, som erbjuder internationella penningöverföringar på nätet via smartphones.

Samtidigt återstår frågan hur användarna kommer att ta emot Facebooks nya giv.

Financial Times skriver att det är oklart om människor kommer att våga låta Facebook handskas med deras pengar, med anledning av att företaget utnyttjar användarnas personliga uppgifter som grund för riktade annonser.

Hittills tycks Facebook inte vilja kommentera sina planer på att bli en e-bank. Enligt Financial Times uppger en talesperson för bolaget att man inte vill kommentera "rykten och spekulation".

Hanterar redan miljarder

Enligt Financial Times tyder planerna på ett strategiskt skifte vad gäller företagets inkomstkällor. Hittills har merparten av Facebooks inkomster kommit från annonsintäkter.

Sedan tidigare har företaget ett amerikanskt tillstånd att sköta betalningar för utvecklare som tar betalt av sina användare för köp de gjort inom applikationer, så kallade appar. Förra året hanterade företaget cirka 13,8 miljarder kronor inom ramen för den verksamheten, enligt Financial Times handlar det främst om spel.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN