Ingves vill ändra bolånereglerna

avAnders Munck

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Stefan Ingves.

Bolånen hotar den svenska ekonomin.

Därför vill riksbankschefen Stefan Ingves ändra reglerna på bostadsmarknaden.

– Man behöver skapa någon form av bostadsmarknadskommission, säger Ingves till DN.

I dag har ett genomsnittligt svenskt hushåll en skuld som motsvarar 170 procent av den  disponibla inkomsten. Skuldnivån har inte ökat sedan 2010, men den är för hög och den hotar att öka igen, menar Stefan Ingves.

– Det får inte gå över 180 procent, utan bör under ett antal år sakta gå neråt. Annars får vi det jag kallar skulddominans, vilket betyder att den ekonomiska politiken helt måste inriktas på skuldproblemen och inte klarar att samtidigt ta itu med andra viktiga frågor, säger han till DN.

Kan ge recession

Ingves fruktar att bostadspriserna i Sverige börjar falla. Det skulle kunna ge ett mardrömsscenario där arbetslösheten snabbt ökar och vi får en långvarig och djup lågkonjunktur likt den i Spanien och Grekland.

Anledningen till att skulderna är så höga i Sverige är bostadsmarknaden, menar Ingves. Utbudet på bostäder har inte följt med efterfrågan. Problemet är så stort att det behövs omfattande förändringar, menar riksbankschefen.

Ändra byggregler

– Jag tror att man behöver skapa någon form av bostadsmarknadskommission, eller vad man nu ska kalla det. Där skapar man en brutto­lista över åtgärder av alla möjliga olika slag, säger Ingves till DN.

– Där somligt har med finansmarknaden att göra, somligt har med byggregler att göra, somligt har med skatter att göra – så att vi inte varaktigt har den här obalansen som leder till att vi får större och större skuldstockar, tillägger han.

ARTIKELN HANDLAR OM