Dubblerat utbud inför stora visningshelgen

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

I helgen är det den stora visningshelgen – med gigantiska mått.
Utbudet av bostadsrätter är dubbelt så stort jämfört med i fjol.
– Det är mycket att välja på för de som ska köpa, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

I helgen är det traditionellt den stora visningshelgen efter jul- och nyårsuppehållet. I år når den gigantiska proportioner.

– I både Stockholm och Göteborg har utbudet av lägenheter till salu under den här perioden ökat med över 100 procent jämfört med samma period 2017, säger Matilda Adelborg.

Enligt färsk statistik från Booli har även det totala utbudet av bostadsrätter i Sverige dubblerats jämfört med samma period i fjol.

– Det höga utbudet beror på att det publicerats många nya objekt efter jul- och nyårshelgerna men det ligger också kvar en del bostäder från innan jul som inte har sålts, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

”Det går trögare”

Hemnet visar på liknande siffror men för första veckan i januari 2018. Då var utbudet hela 63 procent högre jämfört med samma vecka 2017. För villor var utbudet 17 procent högre.

Boolis senaste statistik visar dock att ökningen har fortsatt in på andra veckan i januari. Nu ligger utbudsökningen på 37 procent för villor.

– Det ligger i linje med vad vi såg i december, att utbudet växer kraftigt. Glappet mot året innan fortsätter att öka under hela året, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Enligt honom är det gigantiskt stora utbudet orsaken till den nedkylda bostadsmarknaden med en prisnedgång på ett par procent.

– Det har gjort att det går trögare.

För köparna är det definitivt en fördel.

– Det finns mycket att välja på för de som ska köpa bostadsrätt. Det vi har sett är att köparna har varit mer kräsna under hösten och tagit sig tid eftersom det kommit ut så mycket lägenheter.

”Köparnas marknad”

Tell menar att säljarna nu måste följa efter och anpassa sig till marknadsläget för att det ska bli en affär.

– Som säljare är det viktigt att ställa in sig på att bostadsförsäljningen kan ta längre tid än vad det gjorde för något år sedan. Priserna har sjunkigt under hösten. Det är en utmaning på marknaden att säljaren inte har justerat prisbilden. Därför har utbudet byggts upp ännu mer.

Han är dock tveksam till att utbudet kommer blir drastiskt mindre inom kort.

– Med tanke på hur stort utbud vi haft förra året och det som följer in på 2018 talar mycket för att det blir köparnas marknad en period till här.

Så ökade utbudet i Sveriges storstäder:

Procentuell ökning av utbudet av bostadsrätter till försäljning under perioden 1–11 januari 2018 jämfört med samma period i fjol, enligt Booli.

  • Göteborg 107

  • Malmö 96

  • Stockholm 101

Procentuell ökning av utbudet av hus till försäljning under perioden 1–11 januari 2018 jämfört med samma period i fjol, enligt Booli.

  • Göteborg 77

  • Malmö 69

  • Stockholm 70

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Booli

Hemnet

MER OM MIN EKONOMI