Göteborgs Kex kan flyttas till Lettland

Foto: Fredrik Varfjell/NTB
Norska Orkla funderar på att flytta Göteborgs Kex till Lettland. Arkivbild.
MIN EKONOMI

Göteborgs Kex kan om några år bli Riga Kex i stället. Norska Orkla, som äger det anrika kexbageriet, överväger att flytta tillverkningen från Kungälv till Lettland.

Beskedet väcker hård kritik.

Det är det geografiska läget som krånglar till det för fabriken i Kungälv, enligt Orkla. Fabriken är begränsad av Nordre älv på ena sidan, men kan inte växa så mycket åt stadens håll heller.

"Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt för oss att fortsätta utveckla vår verksamhet, och utan att verksamheten blir en belastning för den omgivande stadsmiljön", säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, i ett pressmeddelande.

Ett av alternativen

Orkla, som äger Göteborgs Kex sedan 1994, tillverkar redan i dag kex i Riga. Att bygga en ny fabrik där är därför ett av alternativen som företaget vill titta på.

Om flytten blir av är det dock först om flera år, meddelar Orkla.

"Det är viktigt att komma ihåg att detta är en intention och inte ett slutgiltigt beslut. Fackliga förhandlingar inleds nu i vilka analysen kommer att beskrivas. Ett eventuellt beslut fattas när förhandlingarna är avslutade", säger Malin Jennerholm.

Anställda informerade

Omkring 350 personer arbetar i dag i fabriken i Kungälv. De anställda informerades under torsdagen.

"Det vore ett dråpslag mot våra medlemmar som riskerar att förlora sina jobb", säger Eva Guovelin, ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet, i ett pressmeddelande.

"Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa utflyttningen av Göteborgs Kex och för att stödja våra medlemmar."

Dagens tre toppnyheter 00:26