Riksbanken kan komma att stödköpa kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

Om den svenska kronan fortsätter att vara svag kan det vara motiverat för Riksbanken att gå in och stödköpa kronor. Det budskapet från banken upprepade vice riksbankschefen Lars Heikensten i ett anförande i Malmö på fredagen.

"Det huvudsakliga instrumentet för en centralbank med inflationsmål är styrräntan. Men i ett läge där växelkursen avviker från en rimlig värdering och samtidigt utgör en risk för inflation kan det vara motiverat med interventioner i valutamarknaden", sade Heikensten enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Enligt Heikensten har den senaste statistiken om inflationen i Sverige och omvärlden inte medfört någon påtaglig förändring i inflationsutsikterna jämfört med den bild Riksbanken presenterade i sin inflationsrapport i maj. En tydlig avvikelse är dock att kronan fortsatt att försvagas, på tvärs med Riksbankens antagande om att den skulle stärkas. Det ökar risken för att inflationen på sikt blir högre än vad Riksbanken räknat med:

"Den alltför låga kronkursen under en stor del av det senaste decenniet har inte påverkat inflationen så mycket som väntat. Klart är ändå att en varaktigt lågt värderad valuta får effekter på inflationen".

"Det gäller särskilt om resursutnyttjandet i ekonomin är högt. Skulle den svaga växelkursen bestå och ingenting annat inträffar så kommer det att få penningpolitiska konsekvenser", sade Heikensten.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN