Boeingaktien faller efter kraschen

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett flygplan från Ethiopian Airlines av modellen Boeing 737-800. Arkivbild.
Foto: Amr Dalsh/AP/TT
Ett flygplan från Ethiopian Airlines av modellen Boeing 737-800. Arkivbild.

Flygkraschen i Etiopien i söndags kostade 157 människor livet. Nu stoppar flera länder flygningar med den amerikanska flygplansmodellen Boeing 737 Max 8.

Boeingaktien faller 9 procent i New Yorkbörsens tidiga förhandel.

En Boeing 737 Max 8 kraschade på söndagen i Etiopien och samtliga människor ombord miste livet.

Ethiopian Airlines meddelar på Twitter att man som en säkerhetsåtgärd tills vidare parkerar alla plan av modellen 737 Max 8.

"Även om vi inte känner till orsaken till kraschen, så har vi beslutat att ge de här planen flygförbud som en extra säkerhetsåtgärd", meddelar flygbolaget.

Även Kinas luftfartsmyndighet meddelar att alla landets inrikesplan av den aktuella modellen Boeing parkeras tills vidare.

Används i hela ruttnätet

"Två olyckor har inträffat med nyligen levererade Boeing 737-8-plan och olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem", uppger Kinas luftfartsmyndighet i ett uttalande.

Norwegian som har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta kommer däremot att flyga som vanligt, meddelar bolagets flygchef Tomas Hesthammer.

Planen används i hela ruttnätet, så väl inom Europa som vid transatlantiska flygningar.

Samtidigt understryker han att bolaget håller tät kontakt med Boeing och följer deras anvisningar samt att säkerheten alltid kommer i första hand.

Olycksdrabbad modell

Svenska researrangören TUI Nordic har två Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta.

– Vi använder det planet och vi använder två stycken för våra nordiska kunder. Exempelvis till Kanarieöarna, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI Nordic.

Han tillägger att bolaget i nuläget inte har några indikationer på att planen inte kan flygas på ett säkert sätt, men att även TUI håller nära kontakt med Boeing med anledning av olyckan.

Flygbolaget SAS har inga plan av den aktuella modellen.

– Vi har inga flygplan av den typen. För ett år sedan lämnade vi in en order på 50 nya plan av typen Airbus 320 NEO, säger Freja Annamatz, presschef SAS Sverige, till TT.

Det störtade planet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober. Alla 189 ombord omkom då.

Aktien faller

Det finns fortfarande obesvarade frågor om orsakerna till Lion Air-kraschen, och enligt experter är det för tidigt att koppla ihop den kraschen med söndagens i Etiopien.

Veckorna efter Lion Air-kraschen sjönk Boeings aktiekurs 12 procent, men den har mer än återhämtat sig sedan dess.

Boeing 737 MAX 8 är ett amerikanskt trafikflygplan för kort- och medeldistansflygningar som för första gången levererades till ett kommersiellt flygbolag i maj 2017. Det är ett av världens mest tekniskt avancerade trafikflygplan.

Publicerad: