För män räcker det med att inte lukta illa

Av: 

Terri Herrera Eriksson

Jobb & karriär

Terri Eriksson undrar vad männen gjorde när kvinnorna lärde sig ”estetisk kompetens”

Foto: Carolina Byrmo

När den värsta ekonomiska krisen på mer än 70 år är över oss tycker Bank of England tydligen att det är lika bra att gå 70 år tillbaka i tiden.

Häromdagen bjöds bankens kvinnliga anställda på banken till ett seminarium om hur de ska klä sig: höga klackar (men inte för höga), läppstift eller någon annan form av makeup (fast inte för mycket) och kjol (men inte för kort).

Vad männen på banken gjorde under tiden kvinnorna fick lära sig dessa viktiga saker vet jag inte. De kanske jobbade? Jag kan i alla fall garantera att de inte gick en motsvarande kurs i estetisk kompetens, som det kallas.

Arbetsgivare lägger sällan eller aldrig pengar på att låta de manliga anställda lära sig att plocka näshåren, ha skjortan lagom uppknäppt eller smörja in torrfläckarna på kinderna med mjukgörande kräm – fast gud vet att de skulle behöva det ibland.

Istället satsas det pengar på att återigen förpassa kvinnorna till en tid när det inte var okej att ha byxa – då var man lesbisk, galen konstnär eller suffragett.

Tyvärr behöver man inte åka så långt som till Storbritannien för att hitta trams.

När min kompis var spärrvakt runt millennieskiftet uppmanades hon ha kjol eller byxkjol – inte uniformsbyxor. Det är ju så viktigt vad man har på underkroppen när man sitter i en tunnelbanespärr, eller hur?

Och den som läser flygbolagens utseenderegler för anställda kan skratta länge. Där hittar man detaljerade beskrivningar av hur stort avståendet mellan lugg och ögonbryn får vara, vilka håruppsättningar som är okej och vilka färger på nagellack som är önskvärda. Även om det även finns regler för ansiktsbehåring (mustasch- och skäggregler) är det uppenbart att bolagens kvinnor måste tänka mer på hur de ser ut än sina manliga kollegor.

Att arbetsgivaren ställer vissa estetiska krav på sin personal är ingenting nytt eller särskilt upprörande. Jag förstår att man bör lukta gott eller ha rent hår när man jobbar i serviceyrken.

Men att samla ihop välutbildade kvinnor för att vidareutbilda dem i makeup- och kjollängdskunskap tycker jag är provocerande.

Det spelar ingen roll hur smart du är och vilken post du sitter på. Som kvinna ska du alltid vara ett smakfullt smycke i högklackat för att vara riktigt uppskattad och framgångsrik.

För en man räcker det oftast med att inte lukta illa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär