Lägre elpris sju månader i rad

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Kan sjunka ytterligare under sommaren

Foto: AP

Elpriset har nästan halverats under de senaste sju månaderna – och det kan bli ännu lägre.

– Lågkonjunkturen bör leda till ett lägre elpris eftersom industrin har längre sommarstopp och kör med reducerad kapacitet, konstaterar Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

I september förra året var medelpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool rekordhögt – 70,2 öre per kilowattimme. Därefter har priset sjunkit åtta månader i rad. Medelpriset i april var nere på 37,6 öre/kWh.

Priset ligger fortfarande högt jämfört med 2007 då priset pendlade mellan 20 och 30 öre under större delen av året.

Vädret avgör

Lägre elpriser sänker årskostnaderna för elkunderna – för en villaägare handlar det om flera tusenlappar om året.

Elkunderna ska dock inte glädja sig över sänkta elpriser – åtminstone inte i förskott.

– Vädret har en stor betydelse för elpriserna. Blir det en varm och torr sommar så kan vi inte räkna med sänkta priser trots lågkonjunkturen. Men regnar det rejält så att kraftverkens vattenmagasinen fylls på ser det gynnsamt ut för konsumenterna, säger Bo Hesselgren.

Underskott i magasinen

Att det är en rätt gynnsam situation för elkunderna konstaterar även Jan Strömbergsson, krafthandlare på Skellefteå Kraft.

– Elförbrukningen är rätt låg i Norden och i Europa. Elpriserna är även relativt låga i Europa vilket gör att elimporten inte blir lika dyr som den brukar vara. Det mesta talar för att elpriset kommer att sjunka ytterligare – men vi har ett rejält underskott i vattenmagasinen och blir det en regnfattig sommar så påverkas priset i motsatt riktning, framhåller Jan Strömbergsson.

Elkonsumenterna kan tjäna pengar på att fortsätta ha avtal med rörliga priser med sina elleverantörer.

– Det är just nu ingen större fara med rörliga avtal, men det är svårt att säga hur mycket mer elpriset sjunker. Man kanske inte ska vara snål och invänta den sista örets sänkning. Vill man känna sig lugn och trygg så kan det vara rätt läge att ta ett bundet avtal med ett fast pris, säger Jan Strömbergsson.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN