Håll i plånboken under semestern

Privatekonomi

Sommarsemestern nalkas.

Och även om pengar finns undanlagda så kanske de inte räcker.

Och när räkningarna kommer i augusti börjar problemen.

Det är trist att behöva komma med pekpinnar. Men tyvärr är det så vanligt att många av oss lever över våra tillgångar under sommaren.

Det innebär onödiga lån som ofta hänger kvar hela hösten.

Och plötsligt är det jul med nya stora utgifter.

Det är trist men ack så nödvändigt att ha extra koll på pengarna under sommaren. Vet du med dig att du har lätt att spendera så lägg undan pengar redan nu till de allra viktigaste räkningarna som hyran.

Dela sedan in semesterkassan efter olika ändamål. Det kan vara bensinen – räkna med att priset går upp, det gör det alltid på sommaren och nu stiger dessutom världsmarknadspriset på olja.

Matkassan kan vara nästa utgift. Det blir lätt högre matkostnader på sommaren med delikatesser i picknickkorgen, en hel del restaurangbesök och kanske avsaknad av kyl och frys i sommarhuset. Ta alltså till extra i beräkningen av utgifter men sätt ett tak för hur mycket som får gå åt.

Glass- och kaffeposten är lömsk. Det är lätt pengarna bara smälter bort. Ett sätt att begränsa utgifterna är att alla i familjen lägger småslantar i en petflaska, de små mindre summor och de större mer. Detta belopp får sedan spenderas, inte mer, och alla känner ansvar för att pengarna ska räcka hela semestern.

Presenter är en annan post som lätt blir stor om vi åker på besök till släkt och vänner. Något hemlagat kan vara både välkommet och dessutom snällt mot den egna kassan.

I förra veckan kom en intressant undersökning från Nordea som visar att vi på semestern tänker göra av med mycket mer pengar i år . I genomsnitt tänker vi spendera 14 000 kr per hushåll, vilket är 9 procent mer än förra året. Finns det barn i hushållet spenderar genomsnittsfamiljen 16 100 och finns det inga barn så räcker det med 12 400 kr.

Åker vi på utlandssemester höjer vi kassan och ska i genomsnitt, inklusive resan, spendera 19 900 i Europa eller 25 700 kr utanför vår världsdel. Men det hindrar oss inte från att åka utanför Norden i samma omfattning som tidigare år.

Undersökningen visar också att vi använder både lön och sparade pengar till semestern. Vi tänker bara låna i mindre omfattning. Frågan är om det också är resultatet när semestern är över.

Glöm inte heller bort att sommaren kan vara ett utmärkt tillfälle för extra inkomster. Här är två tips som vi gett tidigare men som tål att upprepas:

Plocka och sälj bär, kottar eller svamp för upp till 12 500 kronor om året. Summan gäller per familjemedlem. Får man barnen med i kantarellskogen kan en familj på fyra alltså tjäna 50 000 kronor.

Sälj produkter från den egna tomten, till exempel äpplen eller blommor. Max 12 000 kr. Gäller dock inte om du samtidigt hyr ut.

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi