SEB hyr lyxhotell

Valet föll på ett av Schweiz lyxigaste alphotell när SEB:s mäklarfirma Enskilda i går inledde en fyra dagar lång bjudresa för totalt 230 personer.

Med på resan är bland annat bankens ordförande Marcus Wallenberg.

SEB:s mäklarfirma Enskilda flög i går ner 230 personer till ett symposium vid Gstaad Palace i Schweiz. I fyra dagar ska resenärerna gå på föreläsningar men säkert också få möjlighet att ägna sig åt nöjen, smörja kråset och självklart bo på lyxhotellet som anses vara mycket exklusivt.

Många miljoner

Ett dubbelrum uppges kosta över 4 500 kronor per dygn. Vill man hyra hotellets dyraste svit går priset upp till motsvarande nästan 70 000 kronor.

Enligt hotellets hemsida går det även bra att hyra hela hotellet som Enskilda har gjort. Kostnaden blir då 690 schweizerfranc per person och dag, vilket motsvarar cirka 1,2 miljoner kronor per dag om antalet gäster är 230 personer.

– Jag anser faktiskt att det är i dåliga tider man får mest ut av att skapa en mötesplats där man kan utväxla idéer och tankar, och samtidigt få inspiration från kompetenta föredragshållare, säger direktör Hans Henrik Klouman på Enskilda i Norge till den norska tidningen Dagens Näringsliv enligt Affärsvärlden.

Omdiskuterade löner

I veckan avslöjades det att SEB har höjt de fasta chefslönerna i banken. Bankens vd Annika Falkengren hade tidigare en fast lön på 7 miljoner kronor och rörlig upp till 12 miljoner. Nu har hon 9 miljoner kronor i fast lön.

Kritiken lät inte vänta på sig, bland annat uppgav statsminister Fredrik Reinfeldt att inkomstökningarna var "lite stötande" och "provocerande", men Marcus Wallenberg försvarade lönehöjningarna.

Han är också med på bjudresan där han ska fungera som en av föredragshållarna, uppger Dagens PS.

Varför inte Trysil?

Nu reagerar många på uppgifterna om SEB:s lyxiga bjudresa. Affärsvärldens Jon Åsberg tycker att banken står vid ett "pr-mässigt Poltava":

"Visst kan man ta kunderna på en resa någon gång i goda tider. Men varför i dåliga? Och varför just till Gstaad? Varför inte till Trysil eller, ehhh, Göteborg? Fanns det ingen på Enskilda som insåg att en lyxresa till en jetsetort väcker ont blod i en global finanskris och där banken dessutom ber ägarna om 15 miljarder i nyemission efter att ha pantsatt familjejuvelerna i Baltikum", skriver Jon Åsberg på affarsvarlden.se.

Aftonbladet.se har försökt nå företrädare för SEB för en kommentar.

SEB-topparnas okända mångmiljonklipp | SvDÄr du på plats i Gstaad? Har du bilder?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN