Han fick 32 miljoner av LO-chefen

Wanja Lundby-Wedin vägrar förklara höjningen av pensionen

”JAG VAR NÖJD” Christer Elmehagen, före detta vd för AMF förnekr att han vill eha mer betalt. ”Jag ver nöjd”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.
”JAG VAR NÖJD” Christer Elmehagen, före detta vd för AMF förnekr att han vill eha mer betalt. ”Jag ver nöjd”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

AMF:s förre vd Christer Elmehagen uppges ha varit missnöjd med sin årslön på fem miljoner.

Då fick han i stället ett fylligt pensionsavtal – på 32 miljoner.

En av dem som var med och fattade beslutet var LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

INTE ANTRÄFFBAR LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var i går inte anträffbar. Men tidigare har hon rasat mot direktörers pensionsavtal och bonusar.
INTE ANTRÄFFBAR LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var i går inte anträffbar. Men tidigare har hon rasat mot direktörers pensionsavtal och bonusar.

Christer Elmehagen tjänade cirka fem miljoner om året i lön inklusive bonusar, så kallad ”rörlig lön”, under sina tre sista år som vd för AMF.

Under samma period gjorde bolaget pensionsinsättningar åt honom på 32 miljoner inklusive löneskatt, enligt årsredovisningarna.

Beslutet om den kraftigt höjda pensionen fattades på ett styrelsemöte den 2 mars 2004.

–?Mitt intryck var alltid att vd och vice vd givetvis ville ha mer betalt för att det gick så bra. Och de hänvisade till vad de andra tjänade i Skandia och Trygg-Liv, säger Jan Herin, tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv, som satt i AMF:s styrelse då beslutet fattades.

Något som Christer Elmehagen förnekar: ”Jag var nöjd”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

LO:s representanter var ovilliga att höja de redan höga vd-lönerna.

”Inte lika publikt”

–?Min minnesbild är att man i?stället lade det på pensionen. I och för sig ska det också redovisas i årsredovisningen, men det är ju inte lika publikt som lönerna som visas upp i tidningarna hela tiden, säger Herin.

AMF:s ordförande Göran Tunhammar – som tillträdde 2003 – var också med på mötet.

I?stället för att låta Elmhagen gå i pension vid 60 års ålder sommaren 2006 bestämde man sig för att ha honom kvar två och ett halvt år till.

Slogs fast på möte

–?Vi konstaterade då att han hade det här gamla pensionsavtalet och att det inte var inbetalt tillräckligt mycket premier.

Styrelsen fick ”bita i det sura äpplet” och betala in enligt tidigare avtal.

–?Men att det skulle bli såna här summor, det var jag inte medveten om.

Med lön på 31 778 000 kronor, bonusar på 6 786 000 koronor och pension på 59 541 000 kronor har Elmehagen tjänat totalt 98?105?000 kronor under sina tio år som vd för AMF.

–?Det kommer inte att gå någon nöd på honom, den saken är klar.

En som var med på mötet när Elmehagens pension för de sista två och ett halvt åren slogs fast var LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Aftonbladet har sökt henne på telefon och via LO:s presstjänst, som hälsar att hon är på resa. Vi har mejlat. Och bett vice ordförande Per Bardh framföra våra frågor.

–?Ni får vänta till efter helgen, säger han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN