Rekordmånga väljer rörlig boränta

MIN EKONOMI

”Bolånetagarna fortsätter att öka på ränterisken”

Nästan åtta av tio som tecknar bolån väljer rörlig ränta, visar statistik från SBAB. Det är den högsta andelen sedan 2010.

– Detta tyder på en stark övertygelse om att den låga räntan kommer bestå, säger chefekonomen Tor Borg.

De rörliga räntornas dragningskraft fortsätter att vara stark på de svenska bolånetagarna. Många tror dessutom att de låga räntorna kommer att hålla i sig framöver.

Enligt statliga banken SBAB:s månadsstatistik valde hela 78 procent av de nya bolånetagarna i juli den kortaste bindningstiden på tre månader. Det är den högsta andelen på över fyra år.

– Räntenivåerna på de bundna bolånen är rekordlåg och skillnaden mot den rörliga räntan är förhållandevis liten. Trots detta väljer bolåntagarna i allt högre utsträckning rörliga bolåneräntor, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i en kommentar.

Låga räntor

I juli sänkte Riksbanken reporäntan med 0,5 procentenheter till 0,25 procent. Sedan dess har bankerna följt efter och skruvat ner sina bolåneräntor. SBAB:s listränta för tremånaderslån ligger nu på rekordlåga 2,42 procent.

Få väljer att binda

Enligt SBAB:s statistik minskar även bolånetagarnas genomsnittliga bindningstid. Den uppgår nu till åtta månader. Att inte fler säkrar upp genom att binda sina lån förvånar chefsekonomen Tor Borg.

– Jag är lite förvånad över att inte fler bolåntagare tar chansen och väljer längre bindningstider på åtminstone en del av sina bolån. Möjligen får vi se lite mer efterfrågan på bundna boräntor under hösten, säger han i en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM