Så vässar du ditt CV – experternas bästa tips

MIN EKONOMI

Vanligaste felet är att inte lyfta fram all kompetens

Foto: Colourbox
Att skriva ett bra CV är en konst. Men det finns knep att lära sig.

Lyft fram din kompetens, renodla, och var unik.

Aftonbladet lät experterna vässa två helt vanliga CV:n – och visa de vanligaste felen.

– Jag fick ett helt annat tänk efteråt, säger undersköterskan Teresa Pettersson.

Det räcker inte att bara stapla upp meriterna rakt upp och ned. Ett bra CV är en konst – och kan göra stor skillnad i jakten på jobb. Det vet Frida Lindblom och Angeli Sjöström, som arbetar heltid med att hjälpa människor att marknadsföra sig själva i företaget Min karriär. Ett av de vanligaste felen de möter är att folk inte beskriver sin kompetens tillräckligt.

– Många vill inte överdriva eller skryta, men man måste våga lyfta fram det man gjort, säger Frida Lindblom.

Hon och Angeli Sjöström fick i uppdrag att vässa två CV som Aftonbladets läsare skickade in. Cecilia Valbrant och Teresa Pettersson är båda på jakt efter nya jobb – men har haft svårt att få napp på sina ansökningar.

– Jag behöver verkligen få hjälp med mitt CV. Jag har försökt få nytt jobb i två och ett halvt år, men som undersköterska är man inget värd, säger Teresa Pettersson.

Inga rätt eller fel

Enligt Angeli Sjöström och Frida Lindblom finns egentligen inga facit till ett CV– det finns mängder av varianter som kan fungera.

– Det är viktigt att förstå att det inte finns några rätt eller fel. Man måste tänka på att förmedla kompetensen på ett enkelt sätt, men man kan lägga till egna kategorier – kanske har man till exempel jobbat ideellt, då kan man skriva det, eller ha en avdelning med internationella erfarenheter, säger Angeli Sjöström.

Båda experterna rekommenderar att man alltid skickar med både ett CV och ett personligt brev när man söker jobb.

– CV:t ska presentera dina fakta och göra arbetsgivaren nyfiken på mer. Där kommer det personliga brevet in, säger Frida Lindblom.

ARTIKELN HANDLAR OM