Så blir 2021 – i din plånbok

Av: 

TT

Vid årsskiftet träder flera förändringar i kraft som på olika sätt kommer att märkas i svenskarnas plånböcker. Arkivbild.
Vid årsskiftet träder flera förändringar i kraft som på olika sätt kommer att märkas i svenskarnas plånböcker. Arkivbild.

Pensionsmyndigheten

Sänkt skatt, pensionstillägg, slopad uppskovsränta och höjt tak för rutavdrag å ena sidan. Höjd fordonsskatt och höjd skatt på förmånsbil å den andra.

Här är några saker som påverkar din plånbok nästa år.

Ett antal förändringar på skatteområdet träder i kraft under 2021.

– Det blir inte många förlorare. Det är ganska många grupper som får lite mer, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Bland annat sänks skatten för den förhållandevis stora gruppen låg- och medelinkomsttagare. Det handlar om en sänkning med runt 100 kronor per månad.

– Det är en riktad satsning. Sedan får man se hur kännbart det blir. Den riktas brett för att nå många och då blir det inte det här stora tillskottet, säger Frida Bratt.

För att minska glappet mellan pensions- och löneinkomster sänks även skatten för pensionärer. De med lägst pensioner får också ett inkomstpensionstillägg som börjar betalas ut under hösten 2021.

Andra förändringar är den slopade räntan på uppskov med beskattning på vinster på bostadsförsäljningar samt höjt tak för rutavdrag.

Bilförare kanske är de som kan hamna för förlorarsidan.

– Där blir det lite förändringar på den negativa sidan, om man inte har miljöbil eller skaffar det. Det har att göra med den så kallade gröna skatteväxlingen som regeringen vill göra, säger Frida Bratt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pensionsmyndigheten

Skatteverket