Portugal: Hitta en lösning att beskatta svenskar

Publicerad:
Uppdaterad:
Magdalena Andersson har fått ett portugisiskt löfte om att beskatta svenskars privata tjänstepensioner i landet.
Foto: Lotte Fernvall/ Johner
Magdalena Andersson har fått ett portugisiskt löfte om att beskatta svenskars privata tjänstepensioner i landet.

Pension

Magdalena Andersson (S) har fått ett nytt löfte från sin portugisiska kollega Mário Centeno.
Portugal ska hitta en lösning för att kunna beskatta svenskarnas privata tjänstepensioner.
– Hans bedömning är att det fortfarande är möjligt att göra en förändring när det gäller utländska pensionärers beskattning, säger Magdalena Andersson.

Den svenska regeringen har inte gett upp kampen mot Portugal om att beskatta svenskar bosatta i Portugal och som tar ut privata tjänstepensionerna.

Hittills har de svenska pensionärerna fått ut sin pension skattefritt.

Men nu har finansminister Magdalena Andersson fått ett nytt löfte som inger hopp för den svenska regeringen.

Avgörs senare i höst

Magdalena Andersson (S) träffade sin portugisiska kollega Mário Centeno på tisdagen under ecofin-mötet i Bryssel, där EU:s finans- och ekonomiministrar samlas kontinuerligt.

Inför samtalet med Centeno hade Andersson fått beskedet att Portugal inte hade med något förslag om att ändra skattesystemet för svenskarna i landets nya budgetproposition.

Men enligt honom var det ändå inte helt kört för det.

– Hans bedömning är att det fortfarande är möjligt att göra förändringar när det gäller utländska pensionärers beskattning. Vi hoppas naturligtvis att det blir så, säger Magdalena Andersson.

Enligt Centeno bereds just nu budgeten i parlamentet och lagändringen kommer tas upp i utskotten. Andersson har stark tro på att skatteändringen kan komma med i den portugisiska budgeten trots allt:

– Ja, precis, det är förhoppningen i alla fall. Jag känner att vi har ett visst hopp om att det kommer att lösas. Vi kommer följa vad som händer under hösten.

Portugals budgetförhandlingar ska vara klara senast den 28 november. När skatteändringen kan tänkas vinna laga kraft är ännu oklart. Det är upp till parlamentet.

”Skattemoral där man bidrar”

Kommer inte lagändringen med har den svenska regeringen redan en plan b. Anderssons tjänstemän har nämligen redan påbörjat arbetet med att förhandla om skatteavtalet med Portugal - utifall att. Enligt Andersson är Portugals regering väl medveten om detta.

– Den svenska regeringen vill se en lösning på detta. Det enklaste är om de ändrar sina skatter i Portugal. Det är rimligen ganska svårt för en regering att motivera att utländska pensionärer inte ska betala skatt när de egna pensionärerna ska göra det, säger Magdalena Andersson.

Sverige och Portugals skatteavtal går långt tillbaka. Vändningen kom när Portugal införde sin nya lag som gjorde det möjligt för bland annat svenskar att flytta till Portugal och få mer i pension.

Ni har inte godkänt något av det här från svenskt håll?

– Nej, skatteavtalet är gammalt. Portugal införde den nya lagstiftningen som medför att utländska pensioner inte behöver betala skatt.

Varför är den här frågan så pass viktig för den svenska regeringen? Det rör sig om cirka 3000 personer.

– Det är fullkomligt orimligt att svenska pensionärer med tjänstepension blir skattebefriade om man flyttar till Portugal. Sen om beskattningen sker i Portugal eller Sverige kan naturligtvis diskuteras. Det är orimligt att bolag inte betalar skatt och att privatpersoner inte betalar skatt.

Menar du att de är skattesmitare?

– Det kan finnas många anledningar till att man flyttar till Portugal. Men om man flyttar till Portugal bara för att inte betala skatt på sin tjänstepension då bör man ta sig en funderare på om man kan stå för det beslutet. Vad vill vi har för samhälle? Ett samhälle där vi har bra skola, äldrevård och BB för våra gravida kvinnor? Då bygger det på en skattemoral där man bidrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE