Snart slut på gratis Kinafrakt

Foto: Thinkstock
Det kan bli dyrare att shoppa från Kina i framtiden.
MIN EKONOMI

Kina har seglat upp som det populäraste landet att shoppa på nätet från.
Billiga varor och nästan gratis frakt är förklaringen.
Man snart kan det vara slut på det.
– Det kan bli dyrare att handla från Kina framöver, säger Carin Blom på PostNord.

Svenskar shoppar på nätet som aldrig förr, och Kina är det nya favoritlandet. Mer än en tredjedel av alla som e-handlar från utlandet gör det från kinesiska företag.

”Svenskar vill göra fynd”

De låga priserna är huvudförklaringen. Teknikprylar och kläder kan köpas för några tior av de kinesiska e-handelsgiganterna.

– Svenskar vill göra kap och hitta fynd. Kina har blivit ett enkelt land att handla från genom exempelvis Alibaba och Wish, som blivit jättepopulärt på kort tid. Man kan handla och betala frakt på 20 kronor – då spelar det ingen roll om det tar tre veckor att leverera paketet, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Uråldrigt system

Hur kan då frakten på paket som skickas över halva jordklotet vara gratis, eller bara kosta några kronor? Förklaringen ligger i det internationella postsystemet med rötter från 1874. Då var Kina ett utvecklingsland som genom subventioner behövde hjälp med att få igång sin postverksamhet.

Det systemet lever kvar än idag, och tvingar PostNord att subventionera paketleveranser från kinesiska företag. Något som bäddar för fortsatt ökning av e-handeln med Kina.

– Om det ser ut som det gör idag tror jag att det här bara är början. Men det beror på om det blir dyrare att leverera därifrån eller inte. Fraktkostnaden är så pass viktig när det gäller köpen från Kina att det kanske inte längre blir värt det, säger Carin Blom.

”Kan bli dyrare”

Ja, för i framtiden kan de superlåga fraktkostnaderna på kinesiska paket vara ett minne blott. Såväl PostNord som Svensk Handel har legat på om att systemet måste förändras, och under den senaste Världspostkongressen i slutet av förra året enades länderna om att ändra terminalavgifterna på internationella försändelser.

Priset China Post betalar till svenska posten för att dela ut kinesiska paket kommer successivt att höjas de kommande åren.

– Det kan bli dyrare att handla från Kina framöver. Men hur mycket och hur snabbt det går kan jag inte svara på, säger Carin Blom.

På Svensk Handel anser man att svenska e-handelsföretag missgynnas av dagens system, och välkomnar förändringen.

– Det är ett litet steg i rätt riktning, men systemet behöver reformeras i grunden. Det är absurt att regelverken inte moderniserats i takt med den digitala handelns utveckling, säger Stefan Kvarfodt, ansvarig för Svensk Handels Brysselkontor.

ARTIKELN HANDLAR OM