Snart slut på gratis Kinafrakt

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Det kan bli dyrare att shoppa från Kina i framtiden.

Foto: Thinkstock

E-handel

Kina har seglat upp som det populäraste landet att shoppa på nätet från.
Billiga varor och nästan gratis frakt är förklaringen.
Man snart kan det vara slut på det.
– Det kan bli dyrare att handla från Kina framöver, säger Carin Blom på PostNord.

Svenskar shoppar på nätet som aldrig förr, och Kina är det nya favoritlandet. Mer än en tredjedel av alla som e-handlar från utlandet gör det från kinesiska företag.

”Svenskar vill göra fynd”

De låga priserna är huvudförklaringen. Teknikprylar och kläder kan köpas för några tior av de kinesiska e-handelsgiganterna.

– Svenskar vill göra kap och hitta fynd. Kina har blivit ett enkelt land att handla från genom exempelvis Alibaba och Wish, som blivit jättepopulärt på kort tid. Man kan handla och betala frakt på 20 kronor – då spelar det ingen roll om det tar tre veckor att leverera paketet, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Uråldrigt system

Hur kan då frakten på paket som skickas över halva jordklotet vara gratis, eller bara kosta några kronor? Förklaringen ligger i det internationella postsystemet med rötter från 1874. Då var Kina ett utvecklingsland som genom subventioner behövde hjälp med att få igång sin postverksamhet.

Det systemet lever kvar än idag, och tvingar PostNord att subventionera paketleveranser från kinesiska företag. Något som bäddar för fortsatt ökning av e-handeln med Kina.

– Om det ser ut som det gör idag tror jag att det här bara är början. Men det beror på om det blir dyrare att leverera därifrån eller inte. Fraktkostnaden är så pass viktig när det gäller köpen från Kina att det kanske inte längre blir värt det, säger Carin Blom.

”Kan bli dyrare”

Ja, för i framtiden kan de superlåga fraktkostnaderna på kinesiska paket vara ett minne blott. Såväl PostNord som Svensk Handel har legat på om att systemet måste förändras, och under den senaste Världspostkongressen i slutet av förra året enades länderna om att ändra terminalavgifterna på internationella försändelser.

Priset China Post betalar till svenska posten för att dela ut kinesiska paket kommer successivt att höjas de kommande åren.

– Det kan bli dyrare att handla från Kina framöver. Men hur mycket och hur snabbt det går kan jag inte svara på, säger Carin Blom.

På Svensk Handel anser man att svenska e-handelsföretag missgynnas av dagens system, och välkomnar förändringen.

– Det är ett litet steg i rätt riktning, men systemet behöver reformeras i grunden. Det är absurt att regelverken inte moderniserats i takt med den digitala handelns utveckling, säger Stefan Kvarfodt, ansvarig för Svensk Handels Brysselkontor.

Tänk på det här när du handlar från utlandet

Handel inom EU omfattas i regel av principen om fri rörlighet för varor, vilket innebär att du inte behöver betala tull, moms eller några skatter för varan. Det finns dock undantag för vissa varor med särskilda regler som förbud eller restriktioner.

När du handlar varor från länder utanför EU behöver du ibland betala avgifter som tull, moms och eventuellt andra skatter och avgifter.

Tull

Hur stor tullavgiften blir beror på vad det är för slags vara, vad den kostar och från vilket land den kommer. Vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha upp till 20 procent i tullavgift. Tullavgiften beräknas på inköpspris och fraktkostnad.

Tumregeln är att du ska betala tull om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde av mer än 1 500 kronor.

Moms

Momsen är 25 procent på alla varor förutom livsmedel där den är 12 procent och trycksaker där den är 6 procent. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.

Du behöver alltid betala moms, oavsett värdet på din vara.

Skatter

De skatter, så kallade punktskatter, som kan bli aktuella när du handlar en vara på internet är alkoholskatt, energiskatt (inkl. koldioxid- och svavelskatt), reklamskatt och tobaksskatt.

Punktskatt ska du betala för varor som importeras från ett område som ligger utanför EU:s skatteområde.

Andra avgifter

Förutom tull, moms och eventuellt andra skatter behöver du även betala transportföretagets avgift för att göra tulldeklarationen åt dig, en så kallad importtulldeklarationsavgift. Du betalar samtliga avgifter i samband med att du hämtar ut ditt paket.

Med hjälp av Tullverkets Avgiftsguiden kan du räkna ut vad din vara kommer att kosta.

Källa: Tullverket

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Det här har du rätt till om paket inte är framme i tid

ÄMNEN I ARTIKELN

E-handel

Handel & tjänster

Internationell handel

Internet

Alibaba

Wish