Urhett med begagnade klockor

Av:  TT

Suget efter begagnade exklusiva klockor är större än någonsin.
Suget efter begagnade exklusiva klockor är större än någonsin.

Har du en gammal Rolex som ligger och skräpar hemma?
Grattis. Suget efter begagnade exklusiva klockor är större än någonsin.

Det börjar dra ihop sig till vårens klockauktioner och intresset är på topp. Hos auktionsfirman Bukowskis pågår just nu förberedelser för vårens kvalitetsauktion för klockor. 150–160 ur, främst så kallade vintageklockor, kommer att auktioneras ut.

Det lägsta utropspriset är 10 000 kronor och det högsta ligger på strax under 500 000 kronor. Men riktigt exklusiva klockor kan gå för mycket mer än så. I höstas sålde Bukowskis en Rolex Daytona "Paul Newman" för 1,2 miljoner kronor.

Intresset ökar

– Jag har haft förmånen att jobba med klockauktioner i 14 år och intresset ökar bara. Det kryper också ner i åldrarna och det är ett ganska brett intresse, från att folk nästan bara ville ha en klocka så vill man nu ha klockor som en accessoar och man vill ha flera klockor att byta med, säger Mikael Wallhagen, som är specialist på klockor på Bukowskis.

I takt med att intresset har ökat så har också priserna stigit.

– Klockorna har ökat i värde väldigt mycket under den senaste tiden. Generellt kan man säga att någon som köpte en klocka för tio år sedan och vårdat den väl så har det varit en väldigt bra investering. Och då tänker jag att man har köpt en begagnad klocka, ett samlarur.

Mekaniskt avancerat

Attraktionen med vintageklockor är att det är samlarföremål som också går att använda i vardagen.

– Jag tror att många attraheras av den tekniska biten med klockor, det är både något att titta på men det är även någonting som är mekaniskt avancerat och hantverksmässigt tillverkat, säger Wallhagen.

Den snabbast växande gruppen som vill ha den här typen av klockor är unga män.

– Man har fått sitt första jobb och börjat tjäna lite pengar och då vill man investera i en fin klocka. Det är också någon typ av statussymbol.

TT: Vad är det för typ av klockor som är eftersökta?

– Det är framför allt mekaniska klockor som man drar upp eller som dras upp av sig själv. Tittar man materialmässigt här i Sverige så är det stålklockor som är överlägset mest populära. Gärna att det ska var en lite sportig funktion som tidtagning eller dykarfunktion.

Klockorna ska gärna ha en intressant historik som Omega Speedmaster, som är känd som den första klockan på månen. Rolex Submariner, som bars av Sean Connery i de första James Bond-filmerna, är också en sådan klocka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN