Bensinpriset sänks – trots höjt oljepris

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Oljepriserna stiger på världsmarknaden efter konflikten i Mellanöstern.

Trots det backar de svenska drivmedelskedjorna tillbaka från gårdagens prishöjning på bensin.

Efter nyheten om att Iran utfört attacker mot amerikanska baser under natten steg oljepriset rejält inledningsvis, jämfört med dagen före. Men priset föll sedan tillbaka på förhoppningar om att det inte eskalerar mer.

Priset på ett fat Nordsjöolja (brent) steg en kort stund till över 71 dollar, över tre procent upp jämfört med föregående dag. Men på onsdagsmorgonen hade priset fallit tillbaka till runt 69 dollar, ungefär en procent högre än dagen före.

Stor oro

Det är främst konflikten mellan USA och Iran som varit drivande för prisutvecklingen under den senaste tiden, enligt Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea.

– Det har inte skett något annat speciellt egentligen med oljeproduktionen och leveranserna, säger hon.

Svängningarna beror på att det finns en större oro än vanligt på marknaden, enligt Thina Saltvedt. Marknaden har angreppet mot Saudi Aramco i Saudiarabien i september färskt i minnet.

– Det var få som trodde att det var möjligt att slå ut så hälften av Saudiarabiens produktion så snabbt. Därför är marknaden mer nervös än den var före den händelsen.

– Riskpremien har blivit större, man betalar mer för det.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Billigare bensindroppar. Arkivbild.

Bensinpriset svänger

Men trots stigande oljepriser på världsmarknaden backar de svenska drivmedelskedjorna tillbaka efter tisdagens prishöjning på bensin. Svängningar i priset vid pumpen har inte direkt korrelation till förändringarna i priset på råvarumarknaden. Priset beror även på sådant som valutakursförändringar och balansen mellan tillgång och efterfrågan.

– Det är svårt att isolera effekter av vad som är drivande på priset just nu, sade Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI) till TT under tisdagen.

Under tisdagen höjde drivmedelskedjorna priset med tio öre per liter på både diesel och bensin efter helgens oljeprisuppgång. Men på onsdagsmorgonen sänktes bensinpriset tillbaka, med tio öre litern till 16:13 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade mackar. Dieselpriset ligger dock kvar på 16:93 kronor.

PODD Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bensinpris

Iran