Hundratals norrmän drabbade av kryptostöld

”En av historiens största”

750 norrmän kan ha blivit bestulna på kryptovalutor till ett värde av 50 miljoner norska kronor i en hackerattack, rapporterar flera norska medier.

Bakom den misstänkta attacken ligger en nordkoreansk hackergrupp.

– FBI anser att pengarna kan användas till massförstörelsevapen, säger justitieminister Marianne Bender på en presskonferens.

Det var den 23 mars i år som kryptovalutor till ett värde av drygt 5 miljarder dollar stals i en attack mot NFT-spelet ”Axie Infinity”.

Enligt den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim ska det röra sig om en av de största kryptovalutastölderna genom tiderna.

– Det uppges att det är 750 norska kunder som har fått sina pengar stulna. Det är oklart hur mycket som stulits från de norska offren, men det kan röra sig om runt 50 miljoner norska kronor, säger chefen för Økokrim, Pål K. Lønseth, på en presskonferens.

Eftersom spelare inte registrerar sig med namn och nationalitet i Axie Infinity har polisen inte någon insyn i vilka offren är.

Kan användas till massförstörelsevapen

Därför vill Økokrim nu komma i kontakt med norska medborgare som har drabbats av attacken.

FBI, som utreder händelsen, meddelade i april att de misstänker att det är den nordkoreanska hackergruppen “Lazarus” som ligger bakom attacken.

– De tror att den här gruppen ligger bakom och det har varit allmänt känt att FBI också anser att pengarna kan användas till massförstörelsevapen, säger justitieminister Marianne Bender på presskonferensen.

Utredningen kommer inledningsvis att fokusera på att spåra den stulna kryptovalutan och beslagta den.

Aftonbladet har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten och svenska Ekobrottsmyndigheten som inte känner till att svenska medborgare ska ha drabbats av attacken.

Justitieminister Marianne Bender.
Justitieminister Marianne Bender.
Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln