Kinesisk ilska efter Trumps app-dekret

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump ger de kinesiska miljardapparna Tiktok och Wechat en tidsfrist på 45 dagar innan de i praktiken spärras från den amerikanska marknaden.

Kina svarar med att anklaga USA-presidenten för "politisk manipulation och förtryck".

Donald Trump är inget fan av Tiktok. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik
Donald Trump är inget fan av Tiktok. Arkivbild.

Trump är inte förtjust i den sociala videoplattformen Tiktok med över två miljarder nedladdningar världen över, eller den andra kinesiska appgiganten Wechat där användare bland annat kan chatta, betala och spela.

I torsdags natt, svensk tid, skrev den amerikanske presidenten under ett dekret som om 45 dagar förbjuder alla transaktioner med företagen bakom Tiktok och Wechat.

Beslutet motiveras med att apparna utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och den amerikanska ekonomin". Utspelet är det senaste i en tid av politiskt bråk mellan USA och Kina, där Donald Trump har anklagat Tiktok för att samla in data från sina användare som sedan kan användas av Kinas styre. Något som förnekats upprepade gånger av Tiktoks ägare, Bytedance.

Trumps beslut kommer nära inpå rapporter om att amerikanska Microsoft är intresserat av ett köp av Tiktok, i alla fall den amerikanska delen av appen.

Tiktok meddelade i veckan att de planerar att bygga ett datacenter i Irland, något som enligt bolaget ska "stärka skyddet av deras användares data ytterligare".

Undertecknandet av presidentdekretet fick internetjätten Tencent, bolaget bakom Wechat, att rasa på börsen i Hongkong. På förmiddagen, svensk tid, hade kursen backat med närmare sex procent.

Enligt Wang Wenbin, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, kommer åtgärden mot de kinesiska apparna att slå både mot användare och företag i USA. Tencent säger i ett uttalande att företaget granskar dekretet i syfte att nå en full förståelse av dess innebörd.

Publicerad: