Kulinariskt segertåg för japanska kockar

Av: TT

Publicerad:
Kei Kobayashi har som förste japanske kock verksam i Frankrike belönats med tre Michelinstjärnor.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Kei Kobayashi har som förste japanske kock verksam i Frankrike belönats med tre Michelinstjärnor.

En trio japanska kockar stal showen när Michelinguiden delade ut årets stjärnor till franska restauranger.

– Det finns många japanska kockar i Frankrike nu och ni har accepterat oss och gett oss en plats, sade Kei Kobayashi som plockade hem maximala tre stjärnor.

Naganofödde Kei Kobayashi beslutade sig att viga sitt kulinariska värv åt det franska köket efter att ha sett en dokumentär om den banbrytande mästerkocken Alain Chapel. Nio år efter att han öppnade sin restaurang Kei i centrala Paris har han nu prisats med lika många stjärnor som förebilden Chapel själv hade.

– Tack Frankrike! sade Kei Kobayashi när han tog emot utmärkelsen.

I Michelinguiden beskrivs han som en "smakvirtuos" vars kokkonst är både "delikat och minnesvärd". Själv säger Kei att han inte vill "kategorisera" sin matlagning som vare sig fransk eller japansk:

– Bara som bäst.

Han var dock inte ensam japan att prisas. Landsmännen och kockkollegerna Kazuyuki Tanaka och Yasunari Okazaki belönades med två stjärnor vardera för sina restauranger i Reims respektive Paris.

Kei Kobayashi är den blott andre utländske kocken verksam i Frankrike att belönas med tre stjärnor. Den förste var argentinaren Mauro Colagreco, som i fjol fick Michelinguidens åtråvärda högsta betyg för sin restaurang Mirazur i kuststaden Menton.

Publicerad: