SBAB sänker räntorna

Sparekonomen: ”Kommer inte stiga”

Av: Sebastian Laneby, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Bolåneinstitutet SBAB sänker räntorna på bolån med löptider från två år och uppåt med mellan 0,10 och 0,40 procent.

Beskedet kommer i ett pressmeddelande.

– Det här är en tydlig signal på att det kommer dröja ganska länge innan räntorna går upp, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Efter ändringen är exempelvis listräntan på tvååriga lån 1,59 procent och räntan på ett tioårigt lån 2,49 procent.

Minskade upplåningskostnader för lån med längre löptider för SBAB självt ligger bakom räntesänkningen.

Nu har också möjligheten att ansöka om att flytta befintliga bolån till SBAB åter öppnat. Den möjligheten stängde i maj då banken överhopades av ansökningar.

”Det extrema ränteläget fortsätter. Omvärldstrycket från i höstas att bolåneräntorna skulle stiga är som bortblåst. Bolåneräntekurvan blir allt plattare med mycket små ränteskillnader mellan tremånaders- och de längre bindningstiderna”, säger SBAB:s vd Klas Danielsson i en kommentar.

”Konkurrenstankar”

Christina Söderberg är sparekonom på Compricer.

– Det innebär att vi som vill binda våra lån kommer få lägre ränta och man kan tolka det som att banken förväntar sig att räntan inte kommer stiga, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Alla bör tänka efter. Vi har extremt låga räntor just nu. Någon gång kommer det ju att gå upp, men det här ett tydlig signal på att det kommer dröja ganska länge.

Christina Söderberg tror att banken med beskedet vill få in fler kunder.

– Troligtvis handlar det om ränteläget i världen, upplåningskostnaderna har sjunkit så att de kan sänka sina räntor. Men sedan handlar det säkert om konkurrensstankar.

Hon uppger att det alltid är sunt att överväga att byta bank.

– Jag tycker alltid det är värt som kund att titta över det. Det blir ofta några tusenlappar per år. Ring till några banker och fråga om du kan få bättre ränta jämfört med vad du har i dag. Det är inte så svårt att byta bank i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN