Fattigpensionärer i Sverige blir allt fler

Andelen fattigpensionärer har fördubblats på 15 år

Av: 

Gustaf Larsson

Pension

Antalet fattigpensionärer i behov av äldreförsörjningsstöd ökar. De senaste 15 åren har siffran fördubblats och är nu uppe på närmare 25 000 personer, rapporterar Ekot.

Äldreförsörjningsstöd är ett stöd till äldre över 65 år vars inkomst inte når upp till en skälig levnadsnivå. Om man som ensamstående lever med mindre än 5 758 kronor efter betald hyra, har man rätt till den hjälpen.

– Den ekonomiska situationen är såklart ansträngd. Det finns en anledning att man blir beviljad äldreförsörjningsstöd varje månad. Det är med små marginaler man lever, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, till Ekot.

Under 2019 ligger stödet på i snitt 3 600 kronor per person i månaden.

Antalet fattigpensionärer i Sverige ökar.

Fördubblats på 15 år

Fattigpensionärer som var beroende av försörjningsstöd var omkring 25 000 personer i maj i år. Nästan en fördubbling på 15 år.

Enligt Ekot beror en stor del av ökningen på att anhöriginvandrare födda 1938 och senare inte länge automatiskt får en hel garantipension efter 10 år i Sverige. En annan orsak är att vi lever längre.

Kan öka ännu mer

Och de senaste årens invandring kan komma att dra upp siffrorna ännu mer, erfar Erik Ferm.

– Det finns ju en risk att i framtiden att den här gruppen kommer behöva äldreförsörjningsstöd om de inte kommer in på arbetsmarknaden och får en tillräckligt hög inkomstpension, säger han till Ekot.


PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Ett toppenerbjudande på rörligt elpris utan bindningstid, avgifter och påslag i 9 månader.

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Knepen som räddar din pension – även om du går ner i tid

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Fattigdom

Pensionsmyndigheten

Sverige