Utländska chefer får skatterabatt

Foto: TT/ Johner
Flera börs-vd:ar nyttjar subventionerade expertskatten.
MIN EKONOMI

De stora börsbolagens vd:ar har sedan tidigare omstritt höga löner.
Men de utländska cheferna får dessutom skatterabatt:
– När jag började som finanschef för Tele2 var intentionen att jag skulle stanna i Sverige under en begränsad period, säger Allison Kirkby, vd på Tele2 till Dagens Nyheter.

Utländska medborgare som jobbar i Sverige kan ansöka om att få lägre skatt, så kallad expertskatt. Förra året fick totalt 589 personer expertskatten. 398 för att de hade hög lön och 191 för att de var experter.

Vilka som får expertskatten är dock sekretessbelagt.

– Den ansökande ska inte behöva vara rädd för att uppgifter om företagshemligheter röjs vid ett beslut, säger Håkan Gustavsson, handläggare på Forskarskattenämnden, som beslutar om skattelättnaden, till Aftonbladet.

En kartläggning av DN visar att flera vd:ar för stora börsbolag har nyttjat skattelättnaden.

Stor börschef har skatterabatten

Av Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier är det endast Fingerprints vd, finländaren Christian Fredriksson, som har expertskatt, enligt DN. Han anställdes i augusti.

Forskarskattenämnden har inga uppgifter om hur många fler som möjligtvis också får expertskatt.

– Vi har inga uppgifter om det utan det syns när de deklarerat skattelättnaderna, säger Håkan Gustavsson.

Fram till den första maj i år hade den brittiska Tele2-chefen Allison Kirkby expertskatt, enligt uppgift till DN. Hon fick expertskatten när hon började som finanschef på Tele2 den 1 maj 2014 och fortsatte ha den när hon blev vd i september 2015.

Under de senaste tre åren har hon bara behövt skatta för 75 procent av sin inkomst. Av de totalt 16,6 miljoner i ersättningar som hon fick in under 2016 var 4,1 helt skattefritt, uppger DN.

Stannar längre än maxgränsen

Skatterabatten är dock bara till för tillfälligt arbete i Sverige och får bara nyttjas under max tre år. När de ansöker om expertskatten är tanken att de bara ska stanna i Sverige i upp till fem år. Men det senare är inte skrivit i sten.

– Skatteverket gjorde ett ställningstagande för tio år sedan. Det händer inget om man stannar längre. Man ska inte ompröva några deklarationer eller beslut om skattelättnader om situationen förändras. När nämnden prövar fallet så ska avsikten inte vara att man ska stanna längre än fem år, säger Håkan Gustavsson till Aftonbladet.

Allison Kirkby når femårsgränsen den 1 maj 2019. Hon uppger för DN att den troligtvis kommer spräckas.

– När jag började som finanschef för Tele2 var intentionen att jag skulle stanna i Sverige under en begränsad period. Men med åren och med min nya roll som vd har jag kommit att trivas väldigt bra i Sverige och på Tele2. Det är omöjligt att säga exakt hur framtiden ser ut, men jag har för tillfället inga planer på att lämna min anställning i Sverige, e-postar hon via sin presschef till DN.

FAKTA

De här toppcheferna har också fått skatterabatten enligt DN:

Ronnie Leten - vd för Atlas Copco i nästan åtta år. Hade expertskatt de tre första åren.

Keith McLoughlin - vd för Electrolux i fem år. och en månad Hade expertskatt de tre första åren.

Frank Vang-Jensen - vd för Handelsbanken i endast ett och ett halvt år. Hade expertskatt under sin tid som vd.

FAKTA

Det här gäller:

  • Expertskatten började gälla år 2001 för att locka hit utländska experter, till exempel forskare. Sverige ville haka på sina grannländer som redan infört reglerna.

  • År 2012 utvidgades expertskatten att också gälla alla högavlönade utlänningar i svenska bolag.

  • De måste tjäna mer än 89 600 kronor i månaden för att få expertskatt.

  • Både den anställda och arbetsgivaren får en skatterabatt. En person med expertskatt behöver bara betala skatt på 75 procent av lönen och andra ersättningar. Arbetsgivaren betalar 25 procent mindre i sociala avgifter.

  • Skatterabatten gäller också för vissa kostnadsersättningar från arbetsgivaren som är relaterade till vistelsen i Sverige som flytten till och från Sverige, eventuella barns skolgång i grundskola och gymnasieskola samt två hemresor per år till hemlandet för arbetstagare och övriga familjemedlemmar.

  • Skatterabatten gäller endast i tre år och är avsedd för personer som ska stanna i Sverige i upp till fem år.

Källa: Forskarskattenämnden