Krisen är över för Swedbank

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu lämnar banken det statliga garantiprogrammet

Swedbanks styrelse har beslutat att banken ska lämna det statliga garantiprogrammet med omedelbar verkan.

Bakgrunden är att situationen på upplåningsmarknaden för banker har förbättrats men framför allt det faktum att banken sedan juli 2009 inte har behövt låna med stöd av programmet.

Fick stöd 2008–2009

"Att nå självständig finansiering var ett av de viktigaste argumenten bakom Swedbanks nyemission i augusti 2009. När vi nu formellt lämnar det statliga garantiprogrammet är det ett ytterligare steg i den processen", skriver vd Michael Wolf i ett pressmeddelande.

Genom garantiprogrammet fick banken tillgång till finansiering under den turbulenta perioden från hösten 2008 fram till sommaren 2009. Garantin har varit en viktig förutsättning för att det svenska banksystemet stått relativt starkt under och efter finanskrisen, konstaterar Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.

Lånade 100 miljoner första kvartalet

Swedbank har sedan juli 2009 lånat upp 200 miljarder kronor i långsiktig finansiering utanför statsgarantin. Under första kvartalet i år har banken lånat 100 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än två tredjedelar av de totala långfristiga lån som förfaller under året, skriver banken.

Swedbank har lånat upp totalt 412,2 miljarder kronor under statlig garanti sedan 2008. 234,8 miljarder kronor har korta löptider. Vid utgången av första kvartalet i år hade Swedbank 201,5 miljarder kronor i utestående lån.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN