Gigantens bästa investeringstips

Publicerad:
Warren Buffett, styrelseordförande och vd för investeringsbolaget Berkshire Hathaway, är enligt CNBC god för omkring 55 miljarder dollar.
Foto: AP
Warren Buffett, styrelseordförande och vd för investeringsbolaget Berkshire Hathaway, är enligt CNBC god för omkring 55 miljarder dollar.

Han är den fjärde rikaste mannen i världen och känd som investerarnas investerare.

Här är listan på Warren Buffetts tio bästa råd för hur du investerar dina pengar bäst.

Warren Buffett firade nyligen sin 83-årsdag och i flera årtionden har giganten gett investerare hjälpsamma råd.

CNBC har nu listat Buffetts tio bästa investeringstips:

1. Det är bättre att köpa ett fantastiskt företag till ett hyfsat pris än ett hyfsat företag till ett fantastiskt pris.

En av Buffetts grundläggande investeringsmetoder är att hålla sig till företag han förstår sig på fullt ut oavsett hur det aktuella finansiella läget ser ut.

2. Regel nummer ett, förlora aldrig pengar. Regel nummer två, glöm aldrig bort regel nummer ett. (”The Tao of Warren Buffett” 2006).

3. Vår strategi blir lönsam på grund av bristen på förändring snarare än förändring. När det gäller Wrigleys tuggumi är det bristen på förändring som tilltalar mig. Jag tror inte att internet kommer att påverka produkten. Det är den typen av verksamheter jag gillar. (Businessweek 1999)

Buffetts investeringsfirma Berkshire Hathaway investerar främst i bolag som har funnits med länge och kan beskrivas med en enkel mening.

4. Jag försöker köpa aktier i företag som är så fantastiska att en idiot kan leda dem. Förr eller senare kommer det att bli så. (Paneldiskussion 2008).

5. På aktiemarknaden behöver du inte satsa allt på en gång utan vänta hellre på rätt läge. Problemet är när andra ropar ”satsa, satsa".  (”The Tao of Warren Buffett" 2006).

6. Priset är vad du betalar, värdet är vad du får. Vare sig vi pratar om strumpor eller aktier gillar jag att köpa kvalitetsvaror när priset är nedsatt.

7. Räkna aldrig med att göra en bra försäljning. Se i stället till att köpa till ett så lågt pris att även en medioker försäljning ger ett bra resultat. (”Buffett: The Making of an American Capitalist” 1995).

8. Om du förstod ett företag och dess framtid fullt ut skulle du behöva en väldigt liten säkerhetsmarginal.

Ju sårbarare ett företag är, desto större säkerhetsmarginal behövs.

9. Vi har länge tyckt att det enda värdet med att förutspå aktiers utveckling är att öka spådamers status. Vi tror fortfarande att kortsiktiga marknadsprognoser är gift och borde låsas in på ett säkert ställe utom räckhåll för barn och vuxna som beter sig som barn på marknaden. (Brev till aktieägarna 1992).

10. Vi får inte betalt för att vara aktiva, utan för att ha rätt. Vi kan vänta på obestämd tid på att få rätt.

Aftonbladet Min Ekonomi

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN