Pensionen lägre än prognos

Privatekonomi

Pensionen blir lägre än vad Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten säger i sina förhandsbesked, visar en studie av hur det gått för 65-åringar som gick i pension 2005.

Enligt de två myndigheternas prognoser borde de nya pensionärerna för fem år sedan ha fått 65–68 procent av sin slutlön från det allmänna. I själva verket motsvarade den allmänna pensionen i genomsnitt 59 procent, har Statistiska Centralbyrån (SBC) räknat fram.

”Överskattar prognoserna”

Myndigheternas prognosmodeller överskattar pensionerna, skriver försäkringsbolaget Folksams analytiker Håkan Svärdman i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Enligt honom innebär det att nästa generationer av pensionärer måste räkna med än lägre pensioner.

Det är på Folksams uppdrag SCB räknat på hur myndigheternas prognoser stämmer med verkligheten. En rapport av studien redovisas på fredagen.

Snitt 83 procent

Enligt Svärdman visar rapporten att de som är födda 1940 i genomsnitt fått 15 500 kronor totalt i pension, det vill säga 83 procent. Av detta utgjorde tjänste- och privatpensioner 24 procentenheter medan resten kom från den allmänna pensionen.

Folksam vill skrämma dig | SvDPensionen blir lägre än vad det står här

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi