Så fixar du jobbet i Norge

MIN EKONOMI

För att få den bästa starten ska man ordna några saker innan resan

Foto: COLOURBOX

Det är enkelt att hitta jobb i Norge. Men för att få den bästa starten ska man ordna några saker innan resan går västerut.

Om det är bäst att söka jobb och bostad från Sverige, eller fixa allt när man väl är i Norge varierar.

– Är man till exempel IT-tekniker med ett bra cv kan det funka att söka jobb från Sverige. Men är man ung och just har kommit ut på arbetsmarknaden är det bättre att vara på plats, säger Lars Pettersson, som driver sajten cribsnorge.se.

Oavsett vilket behöver man ett startkapital för de första veckorna, innan första lönen kommer, och pengar till deposition på en bostad.

Lars Pettersson tycker att bemanningsföretag är en bra start för unga. Det var det alternativet som Caroline Krook från Gotland satsade på. Hon och hennes pojkvän åkte till Bergen en söndag för två månader sedan. På tisdagen anmälde de sig hos ett bemanningsföretag, och två dagar senare började de jobba.

Extra skatteavdrag

– Vi hade fått tips om det innan. Jag jobbar på dagis, i en matbutik och nu också i smyckesbutik, säger Caroline Krook.

Den lilla lägenheten de delar med två andra hittade de i förväg på en norsk hemsida, vilket tog några veckor.

Det man inte kan göra hemifrån är att skaffa ett skattekort.

– Det måste man få från skattekontoret i den kommun man ska jobba i, säger Malin Dahl, som jobbar på arbetsförmedlingen med rådgivning till svenskar som vill jobba utomlands.

Bra att veta är att man som svensk får göra ett extra skatteavdrag på 10 procent de första två åren.

Rätt till ersättning

Den som jobbar i Norge blir också en del av landets socialförsäkringssystem. I Norge betyder det att man ganska snabbt har rätt till ersättning vid sjukdom och arbetslöshet.

– Man ska ha jobbat i fyra veckor för att få rätt till full sjukersättning. Norge har ett förmånligt system, säger Malin Dahl.

Den myndighet man ska ha koll på är NAV. Det är försäkringskassan, arbetsförmedling och kommunal service under ett och samma tak.

Se utanför Oslo

De allra flesta åker till Norge för att tjäna pengar.

– Det brukar gå att spara ganska mycket. Men om man flyttar dit för att leva där, skaffa hus och ha samma standard som hemma, då blir det inte så mycket över, säger Malin Dahl.

Malin Dahl rekommenderar att man inte bara söker jobb i storstäderna.

– Det finns jobb i hela Norge och kostnadsnivån är lägre på mindre orter, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM