Blev av med 15 000 – gärningsmännen kan nu ha gripits

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

Tre personer gripna misstänkta för dataintrång, grovt bedrägeri och grovt penninghäleri

Martin Hultqvist utsattes för nätbedragare som tömde hans konto på 15 000 kronor.

Men banken hävdade att överföringen var laglig och vägrade ersätta Martin.

Nu har tre personer gripits misstänkta för bland annat bedrägeri och dataintrång.

Aftonbladet rapporterade förra veckan om flera Swedbankkunder som fått sina bankkonton kapade och tömda på tusentals kronor. En av dem var Martin Hultqvist 25, från Hallstavik.

När han kontrollerade sitt kontoutdrag upptäckte han att någon hade fört över 15 000 från hans konto till ett annat. Martin anmälde händelsen både till sin bank – Swedbank – och till polisen.

"Slag i ansiktet"

Bankens egen utredning visade att Martins koder för internetbanken hade använts vid överföringen, och därför fick han ingen ersättning.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Först blir man av med pengarna, och sen blir man anklagad av banken för att själv ha fört över pengarna, sa Martin till Aftonbladet.

Och nu har tre personer gripits i Västerås misstänkta för bland annat bedrägeri och dataintrång genom att ha planterat trojaner i flera personers datorer.

Männen misstänks ha lurat till sig sammanlagt 600 000 kronor från bankkunder i hela landet.

Två av männen är misstänkta för dataintrång, grovt bedrägeri och grovt penninghäleri. En av männen är misstänkt för dataintrång, bedrägeri och penninghäleri.

Det är än så länge oklart om männen ligger bakom bedrägeriet mot Martin.

Annonserar hos arbetsförmedlare

– Nu kommer vi att hålla fortsatta förhör och försöka ta reda på var pengarna tar vägen. Det är viktigt att tänka på att det är brottsligt och att man gör sig skyldig till penninghäleri genom att upplåta sitt bankkonto eller hantera pengar som kommer från ett brottsligt förvärv, säger Lars Hägglund, kriminalinspektör vi IT-brottsgruppen vid Polismyndigheten i Västmanland.

Det är vanligt att nätbedragare annonserar efter personer helt öppet på några av de största arbetsförmedlarnas sajter. Där söker de ofta efter ungdomar eller pensionärer som kan ta emot stulna pengar och sedan föra dem vidare.

Aftonbladet har varit i kontakt med en person som har upplåtit sitt konto för överföringar av stulna pengar genom internetbedrägerier. Mannen berättar att han nappade på en jobbannons från en person som påstod sig syssla med medicinsk forskning och behövde hjälp att flytta pengar.

– Naiv som jag är trodde jag att det var helt lagligt och schyssta affärer, säger mannen.

Svårt komma åt huvudmännen

I tre omgångar kom det in pengar till hans konto från Swedbankkunder som blivit hackade. Mannen förde sedan vidare pengarna till ett annat konto i utlandet. När Swedbank upptäckte att pengarna fördes över till hans konto spärrades mannens tillgångar.

Ofta är huvudmännen bakom internetbedrägerierna svår att spåra och inte sällan har de kopplingar till ligor i Ukraina och Ryssland, enligt Aftonbladets källor.

– Internetbedrägerierna har ökat de senaste åren och därför är det angeläget att vi kan gripa och åtala de personer som står bakom brotten, säger Lars Hägglund.

Men även om polisen hittar bedragarna är det ovanligt att bankerna betalar ut ersättning till de kunder som drabbats. Reglerna säger att kunden själv är ansvarig för att hålla virusprogram och brandväggar uppdaterade för att skydda sig. Gör man inte det som kund kan det räknas som "grov oaktsamhet" och då behöver banken inte ersätta de förlorade pengarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi