Publicerad:
Uppdaterad:

Här är Sveriges dyraste klocka

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik Rolex såldes på auktion – för 1,9 miljoner

1 av 2 | Foto: Kaplans Auktioner
En Rolex, Cosmograph Oyster, Daytona. Även kallad för en ”Paul Newman-klocka”, efter kvadraterna på urtavlan. Skådespelaren bar en liknande klocka.

Han köpte den för några tusen kronor 1969.

Knappast en urusel investering för den äldre gentlemannen då Rolexklockan nyligen såldes – för 1,9 miljoner.

– Han var väldigt nöjd, säger Tony Frank, chef för klockvärderingen på Kaplans auktioner.

Budgivningen var händelserik och redan dagen innan auktionen genomfördes låg de högsta buden på drygt 1,3 miljoner.

Lite köpslående fram och tillbaka senare stannade slutpriset till slut alltså på 1,9 miljoner kronor för Rolexklockan som en svensk man ägt sedan han köpte den 1969.

När krutröken lagt sig visade det sig att vinnaren var en internationell köpare som tagit sig till Stockholm och auktionen som genomfördes lördagen 18 maj. Mot sig hade han haft några andra intressenter i salen och flera på telefon.

Alla nöjda

Den äldre svensken kan skratta hela vägen till banken med sina 1,9 miljoner, medan auktionshuset får 140 000 kronor i provision.

– Han var väldigt nöjd och köparen var väldigt nöjd, så det var en solskenshistoria för alla parter, säger Tony Frank vid Kaplans auktioner.

Att den var så dyr kan de inblandade tacka skådespelaren Paul Newman för.

– Han var ju väldigt i ropet på den tiden och hade själv en liknande klocka och det är efter honom den är uppkallad, säger Tony Frank.

Det som gör att det är en så kallad Paul Newman-klocka är de fyrkantiga indexmarkeringarna på urtavlan. Något som också gör klockan speciell är att orden ROLEX, COSMOGRAPH, OYSTER och DAYTONA är inpräntat – och just i den ordningen.

God investering

– Det finns bara ett fåtal kända dokumenterade försäljningar av just den här typen i världen. Inte mer än 3-4 faktiskt, säger Tony Frank.

Han tror att klockan inte köptes för mer än runt 5 000 kronor när det begav sig 1969. En hyfsad investering även räknat i dagens penningvärde då det motsvarar omkring 40 000 kronor.

Bara att börja rota i farfars gamla klocksamling, med andra ord.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN