Tusentals krävs felaktigt på pengar för porr

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny jättebluff: betala för att ”ladda ner porrfilm olagligt”

1 av 3 | Foto: Lina Alriksson
Jessika Andersson fick en falsk faktura från företaget J. Delta Fin. Inc damp. Enligt denna skulle hon ha laddat ner film olagligt.

Jessika Andersson, 28, krävs på 900 kronor för att ”olagligt har laddat ner en porrfilm”.

Men räkningen kommer från ett blufföretag vars sajt hon inte besökt.

– De hotar med kronofogden och första tanken var att jag måste betala, säger hon till Aftonbladet.

Den falska fakturan har gått ut tusentals svenskar.

Räkningen från J. Delta Fin. Inc damp ner i brevlådan i torsdags. Den var riktad till Jessika personligen, trots att internetabonnemanget står på hennes sambo Daniel.

I brevet påstår företaget att hon olagligt ska ha laddat ner ett filmklipp. 

– Det skulle ha skett förra söndagen. Vi var hemma, men ingen av oss använde datorn då, säger Jessika Andersson.

Tänker inte betala

Ihop med hot om kronofogden krävs hon på 900 kronor, men enligt fakturan skulle beloppet ”egentligen varit 40 000 kronor”.

– Skadeståndskravet skrämde och första tanken var att betala. Men det här med de olika beloppen fick mig att undra. Sedan började jag forska lite och upptäckte att företaget finns med på Svensk Handels varningslista, säger Jessika.

Då bestred hon fakturan och ringde till polisen. Det visade sig att hon inte var ensam om att få fakturor från samma avsändare.

– Det var fler som hade anmält dem till polisen. Jag tror att många har betalat in pengar. 900 kronor har ju de flesta råd med och man blir ju rädd när de hotar med kronofogden, säger Jessika.

”Helt åt skogen”

Svensk Handel är väl bekanta med J. Delta Fin. Inc:

– Skadeståndskravet är helt åt skogen. För att kunna kräva skadestånd på det här sättet måste det först finnas en dom hos tingsrätten mot personen som krävs på pengar. Det gör det inte, säger Gabriel Abresparr, som jobbar med Svensk Handels varningslista.

Fakturan som kommit till Jessika beskriver Gabriel Abresparr som en del i ett större massutskick med bluffakturor till privatpersoner. Framför allt är tre företag överrepresenterade. Förutom J. Delta Fin. Inc har bluffakturorna kommit från Företagskatalogen och Scandinavian sales group.

– Det här har vi sett mer av på senare tid. Många har hört av sig och tyvärr tror jag också att många har betalat, säger Gabriel Abresparr.

Har man fått en faktura av den här typen bör man först och främst bestrida den, enligt Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

– Bestrid den så fort som möjligt. Och när man har gjort det är det bra att veta att hotet om kronofogden inte är något att bry sig om. De driver inte in fakturor som är bestridda, säger han.

Skånepolisen, som utreder J. Delta Fin. Inc, har fått in över 1000 anmälningar mot företaget, och ytterligare omkring 30-40 anmälningar strömmar in varje dag.

Ökning under hösten

På Svensk Handel har man sett en ökning i antalet samtal kring bluffakturor på senare tid.

– Det har varit mycket under hösten och det ökar alltid kring jul, särskilt när det gäller bluffakturor till företag. Många företag har vikarier inne när det är semestrar och de är ofta inte lika insatta i verksamheten. Risken är därför större att de betalar, säger Gabriel Abresparr.

Aftonbladet har försökt få tag i ansvariga på J. Delta Fin. Inc. Enda sättet att kontakta företaget är via en postbox.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN