Ingves kräver amorteringar på bolån

Så många svenskar betalar på sina lån

Riksbankschefen Stefan Ingves höjer återigen rösten och vill se ett amorteringskrav.

För att minska svenskarnas skuldsättning vill han att staten ska komma med regler om bankerna själva inte gör det.

– Det är inte bra om lånen har evig löptid, eftersom det uppstår alltför stora risker, säger Ingves till Dagens Nyheter.

Den svenska skuldsättningen är fortfarande rekordhög – men har stabiliserat sig på 170 procent.

Hårdare krav

Men för att vi inte ska belåna oss in i en skuldfälla vill Riksbankschefen Stefan Ingves att det ställs hårdare krav på amortering.

– Det hänger på bankerna om sådana tvingande krav ska behövas. Bäst skulle vara om de klarade denna uppgift själva, utan tvång utifrån. Finansinspektionen håller på med en undersökning som ska visa hur detta hittills har fungerat, säger han till Dagens Nyheter.

För lång löptid

Men om inte bankerna själva inför hårdare amorteringskrav på sina kunder kan Stefan Ingves tänka sig att staten går inte och relgererar det.

– Jag menar att man bör överväga något slags myndighetskrav på amortering av bostadslån. Det är inte bra om lånen har evig löptid, eftersom det uppstår alltför stora risker.

Storbankerna är positiva till amorteringskrav.

Swedbank för lagstiftning

SEB vill att det ska vara upp till bankerna att se till att bolånen betalas av, och vill inte ha en lagstiftning kring amortering.

– – Numera är det ett krav hos oss att man amorterar på nya lån som överstiger 70 procent av fastighetens värde. Det är bra för hushållskassan att amortera och vi har tagit flera steg mot att det ska vara naturligt att successivt minska sina lån, säger SEB:s presschef Ann Helsén.

Enligt Helsén amorterar omkring 50 procent av bankens bolånetagare på sina lån.

På Swedbank är motsvarande siffra 65 procent, enligt bankens kommunikationschef Peter Borsos:

– Vi ställer oss positiva till en lag om amorteringar. Vi har ju dessutom drivit den här frågan under ett par års tid, säger han.

Villaägarna: Viktigt amortera

Villaägarna vill inte ha någon lagstiftning kring amorteringar:

– Det är viktigt att amortera på en dyr villa i en storstad, men kanske inte lika viktigt på en villa Norrlands inland som är värd 95 000 kronor. Vi hoppas att bankerna och våra medlemmar själva kan bedöma när man bör amortera, säger Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN