S sviker sitt vallöfte

Magdalena Andersson: "Vi har ju inte egen majoritet"

Finansminister Magdalena Andersson levererar en riktig snyting mot barnfamiljerna i sin första budget. Trots Socialdemokraternas löfte blir det ingen höjning av barnbidraget.

– Man får ge och man får ta, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

I sitt valmanifest lovade Socialdemokraterna att höja barnbidraget med 100 kronor. Det skulle göra att bidraget skulle hamna på 1 150 kronor per barn och månad från den 1 januari 2015.

– Ett ytterligare steg som vi vill göra för att stärka barnfamiljers möjlighet att ha ett bra liv är att höja barnbidraget med 100 kronor per månad, från och med den första januari nästa år, sa partisekreteraren Carin Jämtin när manifestet presenterades.

Inget höjt bidrag

Men i budgeten som precis släppts finns inte förslaget om det höjda barnbidraget med. Redan i går kväll rapporterade Ekot i Sveriges Radio att S inte fått med sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som har velat prioritera ökat stöd till ensamstående föräldrar.

– Vi har ju inte egen majoritet utan vi har fått samverka med andra och då får man ge och man får ta. Det är någonting som vi vill genomföra under mandatperioden men det är klart att alla våra vallöften kommer inte genomföras nu, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Vilket parti har satt sig emot det här?

– Det handlar om att få plus och minus att gå ihop. Det är inte så att någon har varit emot det men sedan har vi gjort andra prioriteringar.

"Täcker inte hälften"

Sedan tidigare är det känt att underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjs med 300 kronor i månaden till 1 573 kronor. Det är en seger för Vänsterpartiet, som drivit frågan hårt.

I budgeten skriver regeringen att ensamstående ofta har en utsatt ekonomisk situation:

"Dagens underhållsstöd täcker inte längre hälften av normalkostnaden för barnet efter att hänsyn tagits till barnbidraget."

Saknar arbete för utsatta barn

Elisabeth Ahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, ger budgeten ett ganska gott betyg ur ett barnperspektiv.

– Det är naturligtvis inte bra att barnbidraget inte höjs, men vi välkomnar höjt underhållsstöd. Det har vi krävt i flera år. Satsningarna på gratis medicin och nattöppna förskolor är också väldigt bra.

Hon fortsätter:

– Dessutom säger regeringen att FN:s konvention om barnets rättigheter ska bli lag och genomsyra hela regeringens arbete. Det är bra och välbehövligt. Men det finns områden där man ännu inte är i mål. Vi saknar bland annat ett strategiskt arbete för att minska skillnaderna mellan kommunerna när det gäller vilket stöd barn i utsatta situationer får.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN