Pommes frites krymper efter torkan

avTT

MIN EKONOMI

Räkna med kortare pommes frites framöver. Detta sedan extremtorkan gått hårt åt skördarna runt om i Europa.

Pommes frites i Sverige riskerar att tappa centimeter i längd efter sommarens värmebölja.

Torkan har inte enbart drabbat den svenska potatisen, odlare i länder som Belgien, Nederländerna och Tyskland larmar nu om betydligt sämre skördar av den populära knölen.

För konsumenten innebär det dels högre priser i dagligvaruhandeln, dels att storleken på knölarna som skördas blir mindre.

Tappar på längden

1 av 2 | Foto: Nina Varumo / SvD / TT / svd

Eftersom Sverige importerar merparten av det friterade tillbehöret från bland annat Nederländerna och Belgien riskerar nu pommes frites att bli kortare.

– De kanske går från 6 till 4,5 centimeter, visar de skördeuppskattningar och den information som finns just nu, säger Anders Huldt, vd för branschorganisationen Svensk Potatis.

Han får medhåll från den motsvarande branschorganisationen i Belgien, ett land vida känt för sin frites.

– Eftersom potatisarna är mindre för tillfället kommer även den pommes frites vi äter vara mindre, säger Pierre Lebrun till den belgiska tidningen Sudpresse.

Enligt Huldt är det dock ännu för tidigt att med säkerhet säga hur mycket storleken kommer att påverkas.

Lugnande besked

Även om de enskilda rätblocken av friterad potatis tappar på längden manar svenska snabbmatskedjor till lugn. Varken McDonalds eller Max Burgers kommer lägga om menyerna i samband med potatisbristen.

– Portionsstorleken på pommes frites kommer inte att påverkas, säger Max presstalesperson Marita Wengelin.

Trots de dyrare knölarna förblir kostnaden för tillbehöret detsamma, påpekar dessutom hamburgerkedjornas pressavdelningar.

– Vi har inga planerade prishöjningar i dagsläget, säger Henrik Nerell på McDonalds i Sverige.

Fakta: Konsumtionen av pommes och knölar

Sommarens torka har drabbat den svenska potatisproduktionen hårt och rekorddyra knölar är att vänta framöver. Men även i fjol fick potatisen sig en knäpp av vädret då en regnig höst minskade den beräknade skörden med 4,4 procent till 528 000 ton, jämfört med ett år tidigare.

Konsumtionen av potatis har minskat stadigt i Sverige de senaste decennierna. På 60-talet köpte svenskar omkring 85 kilo potatis per person och år. För 2016 hade den siffran sjunkit till strax under 50 kilo.

Däremot har konsumtionen av beredd potatis, det vill säga bland annat pommes frites och chips ökat. De senaste åren har svensken handlat omkring 2 kilo beredd potatis per person och år.

Enligt en undersökning av branschorganisationen Svensk Potatis äter 98 procent av Sveriges befolkning den jordiga knölen.

Källa: Jordbruksverket, Svensk Potatis

ARTIKELN HANDLAR OM