Telia Sonera köper dansk mobiloperatör

MIN EKONOMI

Jätteaffären värd 5,5 miljarder kronor

Telia Sonera köper mobiloperatören Orange i Danmark.

Jätteaffären kostar Telia 600 miljoner euro, motsvarande 5,5 miljarder kronor.

Men än är köpet inte klart – först ska EU och den danska IT- og Telestyrelsen ge sitt godkännande.

Orange har 605000 mobilkunder i Danmark. Telia Sonera kommer att slå samman Orange med sin danska verksamhet. Efter köpet kommer bolaget att ha 1,1 miljoner kunder i Danmark.

Förvärvet väntas ge synergier som ger en positiv kassaflödeseffekt på 490 miljoner kronor från och med 2006, skriver Telia Sonera i ett pressmeddelande.

Säljare är France Telekom.

Synergieeffekter

De totala kostnaderna för sammanslagningen beräknas till 540 miljoner kronor. Investeringarna i samband med sammanslagningen bedöms uppgå till 250 miljoner kronor.

Av synergierna, som väntas ge en positiv kassaflödeseffekt om 490 miljoner kronor, utgörs 20 miljoner av ett minskat investeringsbehov. Huvuddelen av de 470 miljoner kronor som väntas sparas genom minskade kostnader är relaterade till nedläggning av det ena av de två överlappande GSM-näten. Resterande besparingar uppnås genom att endast ett varumärke behöver hanteras samt genom övertaliga funktioner och kontorslokaler, skriver Telia Sonera.

Värdet av förväntade synergier, före sammanslagningskostnader, uppgår till 4,1 miljarder kronor.

De totala sammanslagningskostnaderna om 540 miljoner kronor avser främst kostnader för överföring av trafik till det kvarvarande GSM-nätet, kostnader för inledande marknadsföring och abonnentöverföring samt betalning av garanterade UMTS-licenskostnader (3G) om maximalt 260 miljoner kronor. Utöver investeringar i samband med sammanslagningen förväntas omfattande nedskrivningar för i första hand nedläggningen av det ena GSM-nätet.

Övertalighet väntas framför allt uppkomma inom företagsledning, administration, nätdrift samt produkt- och tjänsteutveckling. Områden med övertalighet väntas vara definierade i början av 2005.

”Har legat på önskelistan länge”

– Det är precis en sådan här affär som det spekulerats om. Telia har behövt stärka upp sin mobilsida och det har man gjort nu. Det här är precis ett sådant förvärv som har legat på önskelistan länge, säger Stefan Olsson, telekomanalytiker på Cognitio.

– Man har tidigare pratat om att stärka sin ställning i Norden och Danmark har varit ett vitt fält där man försökt stånga sig fram genom organisk tillväxt.

Men prislappen på 600 miljoner euro ser ut att vara hög även om det inte är ett direkt överpris. I grova drag får Telia betala 9000 kronor per abonnent.

– Värderingen på mobiloperatörer är på väg uppåt igen uppenbarligen. Det är lite högre än vad gängse pris per abonnent har varit under de senaste två åren.

Samtidigt har pressen varit hård på Teliachefen Anders Igel som fått hård kritik för att han inte gjort bättre bruk av företagets stinna kassa. På marknaden har hörts allt högre rop på att bolaget ska dela ut pengarna till aktieägarna om man inte lyckas göra något uppköp.

Till och med näringsminister Leif Pagrotsky var nyligen ute och antydde att staten gärna vill ha utdelning från Telia.

– Då skyndar man gärna. Pressen har varit hård på Igel och han har kanske tyckt att man måste få fram något förvärv och då har prislappen åkt upp lite, säger Stefan Olsson.

Koll på kursen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM