”Det är skrämsel- propaganda”

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarar taket i a-kassan

Taket i a-kassan kommer inte att höjas.

Det är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins besked till alla de som nu riskerar jobbet.

– Det är inte aktuellt. Istället vill vi se till att fler får ett arbete, säger han till aftonbladet.se.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Rekordmånga arbetslösa, eller 75 procent, får inte ut 80 procent av lönen om de förlorar jobbet. Det visar en undersökning som Arbetslöshetskassornas samorganisation har gjort. För många grupper, till exempel de som riskerar jobbet på Volvo, handlar det istället om drygt halva lönen i a-kassa.

Men ansvarig minister tänker inte höja taket på 18 700 kronor i månaden för att fler ska få ut mer i ersättning vid arbetslöshet.

– Det har aldrig varit 80 procent i ersättning för samtliga. Istället har inkomstbortfallet kompenserats med olika försäkringslösningar, så jag tycker att det blir lite skrämselpropaganda av det här, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m).

Inkomstförsäkringar

– Jag tycker också att det är väldigt få som istället pratar om förutsättningar för nya jobb. Vår uppgift i samarbete med Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet är att hjälpa de som förlorar jobbet.

Många fackförbund erbjuder sina medlemmar inkomstförsäkringar som gör att man ändå får ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Det gäller till exempel Kommunal, många akademikerförbund samt TCO-förbund. Men de volvoanställda som tillhör IF Metall har ingen extraförsäkring. Vid arbetslöshet är det i många fall drygt halva lönen som gäller. Sven Otto Littorin skickar frågan vidare till Metall.

– Varför har de då inte den här typen av inkomstförsäkring? Det är helt enkel ett dåligt medlemserbjudande.

Ger svar på tal

Vice ordförande i IF Metall, Anders Ferde, tycker att det är djupt upprörande att Sven Otto Littorin uttrycker sig så här.

— Det är oerhört upprörande att landets arbetsmarknadsminister uttrycker sig på det här sättet och försöker skuldbelägga fackföreningarna. Man kan inte jämföra alla fackförbunden på det sättet som han gör vi har helt olika förutsättningar, säger Anders Ferde.

Enligt Ferde erbjuder IF Metall ingen inkomstförsäkring för att det helt enkelt skulle vara för dyrt för medlemmarna.

— Vi är den mest utsatta gruppen och dessa försäkringar bygger på riskanalyser. Kostnaden skulle bli helt orimlig för våra medlemmar, säger han.

”Sätter till alla klutar”

Littorin vill hellre prata om jobbskapande än om a-kassa. Dessutom, säger han, är det långt ifrån alla varsel som också slutar i uppsägning. Och det finns trygghetsavtal, utbildningssatsningar och regionala samordnare som ska hjälpa de som ändå förlorar jobbet.

– Vi sätter till alla klutar för de som riskerar att bli arbetslösa.

Hur ser du på risken att lägre a-kassa leder till minskad konsumtion och därmed ännu fler som riskerar jobbet?

– Svaret är naturligtvis sänkt skatt på arbete för att inte dra in på hushållens köpkraft. Vid årsskiftet införs jobbskatteavdragets tredje steg.

Vilket är ditt budskap till alla de på bland annat Volvo som nu kan bli arbetslösa?

– Att lita till de trygghetssystem som faktiskt finns och att Arbetsförmedlingen i Västra Götaland säger att det finns jobb att få. Men jag förstår naturligtvis att för den enskilde personen som lever i ovisshet är det väldigt jobbigt.

Fakta: A-kassan

2007 infördes nya regler för arbetslöshetsförsäkringen.

Den tidigare högsta ersättningen de första 100 dagarna, 730 kronor, har sänkts till 680 kronor per dag.

Dag 1 - 200 är ersättningsnivån 80 procent av lönen (om den inte överstiger 18 700 kronor), eller max 680 kronor per dag. Dag 201 - 300 är ersättningsnivån 70 procent av lönen, därefter är ersättningsnivån 65 procent.

Den 1 juli nästa år sänks avgiften för a-kassan med cirka 50 kronor per medlem. A-kassan kommer också att grundas på inkomsten redan efter ett halvår till skillnad från ett år som gäller i dag.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN