Arbetargrabben som fällde Percy Barnevik

Publicerad:
Uppdaterad:

Schweizaren Martin Ebner startade en egen bank - nu hotar han Wallenbergs makt

1 av 3 | Foto: PETER LAUTH/KEY KEYSTONE
utmanaren Martin Ebner utmanar familjen Wallenberg om makten i svenskt näringsliv. Aftonbladet har kartlagt den hemlighetsfulle schweizaren som förlorat 12 miljarder på sina aktier i ABB. På bilden är han ledigare klädd än vanligt - oftast har han en prydlig fluga under hakan.

Martin Ebner, 56, bor på jobbet. I alla fall nästan.

Arbetarsonen som blev miljardär har byggt sin egen bank hemma på tomten i Wilen.

Det finns något nästan mytiskt kring den kontroversielle Martin Ebner. Storägaren i ABB och Investor som i Sverige främst är känd för att han tvingade fram avslöjandet om Percy Barneviks 930-miljonerspension.

Den viktigaste förklaringen till Ebners ilska sägs vara personlig. På två år har han förlorat minst tolv miljarder kronor på ABB:s kursfall. Dessutom sägs han ha köpt aktierna för att han trott på Barneviks ledarskap och haft en personlig relation till honom.

Men vem är Martin Ebner, egentligen? Han beskrivs som en person med få men mycket nära vänner. En stenhård affärsman med matematiskt sinnelag som gärna ser saker i svart eller vitt.

Det berättas om hur han sitter hemma vid datorn och smygköper aktier i åtråvärda företag.

- Det där med datorn stämmer nog inte. Men han jobbar kolossalt mycket, säger finansmannen Johan Björkman, 57, vän till Ebner sedan drygt 20 år.

Vänskapen började med en intervju

Miljardären Björkman är ordförande i Tredje AP-fonden och Skanditek. Han ger sällan intervjuer - men om sin vän Martin Ebner talar han gärna.

De två lärde känna varandra när Björkman var journalist på Veckans Affärer och skulle skriva om schweizerfrancen. En intervju med Martin Ebner blev starten på vänskapen.

- Jag gillade honom, säger Johan Björkman.

Ebner satt då i ledningen för en privatägd bank i Zürich där han börjat som mäklare och analytiker. Men Ebner kände inte att han fick gehör för sina idéer och sa upp sig efter ett par år.

- När han ringde och berättade sa jag: Bra! När du har slutat borde vi träffas och starta någonting ihop, säger Björkman som hade lämnat journalistiken.

De träffades igen 1985, i idylliska Wilen utanför Zürich.

- Vi satt hemma hos honom. På mindre än en timme beslutade vi oss för att starta en bank, säger Björkman.

Föräldrarna hade ingen förmögenhet

Det blev starten på BZ Bank. För ett par år sedan ansågs bankgruppen vara värd 100 miljarder kronor. Ebner hade då en privat förmögenhet på 29 miljarder.

Ebners föräldrar hade inga pengar, pappan var - liksom Percy Barneviks far - grafiker.

Och det var indirekt Sverige som sammanförde Martin Ebner med blivande hustrun Rosmarie.

- De träffades på gymnasiet. De var klasskamrater och läste svenska ihop, säger Björkman.

Första resan hit gjorde Ebner och hans hustru redan i början av 1960-talet. I dag besöker Ebner Sverige tre till fyra gånger per år.

Johan Björkman beskriver sin vän som en person som går sina egna vägar.

- Han arbetar väldigt mycket och är ihärdig. Han är välutbildad och intelligent, men det viktiga är att han jobbar extremt mycket.

BZ Bank startade i Zürich, men flyttade till Ebners hemby, vägg i vägg med huset Ebner byggt tillsammans med sin bror.

- Han är väldigt schweizisk och identifierar sig starkt med sin hembygd, säger Björkman.

Martin Ebner är en friluftsmänniska som älskar att promenera i skog och mark och som, trots sin betydande förmögenhet, har enkla vanor. Flotta bilar och dyra kläder lockar inte honom.

Så mycket äger Ebners bolag

Anette Holmqvist

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN