Kan mitt sparkonto bli förbjudet?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Sparkonto med insättningsgaranti blir förbjudet? Sparekonomen Christina Sahlberg, Compricer, svarar på läsarnas frågor.
Sparkonto med insättningsgaranti blir förbjudet? Sparekonomen Christina Sahlberg, Compricer, svarar på läsarnas frågor.

Läste nånstans att sparkonton utan insättningsgaranti kommer att förbjudas. Varför gör man så, och hur ska jag agera som har mina pengar på ett sånt konto?
Mvh George

CHRISTINA SVARAR: Ja, du har rätt. Sparkonton utan insättningsgaranti kommer inte att finnas kvar efter den 1 januari 2021, det är i alla fall ambitionen.

Regeringen fattade nyligen beslut om att inlåningsföretag som saknar banktillstånd måste avveckla verksamheten. Vid utgången av 2021 ska pengarna betalas tillbaka till spararna. Aktörerna får alltså året på sig att betala tillbaka allas pengar och stänga ner verksamheten.

Bakgrunden till beslutet säger man är att många kunder inte är medvetna om den risk det innebär att ha sina pengar på ett konto som inte omfattas av insättningsgarantin.

Går bolaget i konkurs så förlorar man alla sina sparpengar, vilket har hänt ett fåtal gånger. Insättningsgarantin innebär att om banken/sparinstitutet som du har pengar hos skulle gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom tjugo arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in. Du behöver inte agera om du i dag har ett sådant konto, men vill du kan du ju passa på nu att flytta pengarna till ett konto med ränta och insättningsgaranti. I dag får du ingen ränta på ditt sparkonto hos storbanken. Det finns dock ett antal sparkonton där du i dag kan få en ränta upp till 1 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE