Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Varningen: Snart är nattelen lika dyr som på dagen

”2–3 kr per kwh nattetid”

Publicerad 2022-08-30

Billig el på natten har varit en räddning för vissa när energipriserna har skenat.

Nu varnar dock experten för att nattpriserna snart kommer att vara lika dyra som dagspriserna är nu.

– Det kommer att bli betydligt dyrare, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Att vara flexibel i sin elanvändning och att till exempel ladda elbilen på natten har varit ett stående experttips för att få ned sina elkostnader. I alla fall för hushåll med så kallat timprisavtal, vilket har blivit mer och mer populärt den senaste tiden.

Anledningen är att timpriset på el sjunker drastiskt nattetid. Från ett dagpris på mellan 4 och 7 kronor per kWh har priserna kommit ned till mellan 20 och 60 öre efter midnatt.

– Priserna kan sjunka ordentligt eftersom att vi klarar oss på elproduktion från Norden med låga kostnader som vind-, sol- och vattenkraft, säger Christian Holtz.

PLUS: Då ska du INTE välja timpris på elen

Men i takt med att hösten och vintern närmar sig kan snart även nattelen bli lika dyr som dagelen.

– När kylan slår till och elanvändningen ökar kommer det vara sällsynt att klara sig på bara dessa billiga marginalpriskällor. Vi kommer att behöva reducera exporten för att sänka kostnaderna på natten och då priskopplar vi till kontinenten.

Mindre import från Norge

De dyrare priserna påverkas även av att Norge har börjat exportera mer el till Storbritannien vilket sker på bekostnad av exporten till Sverige.

– Ju mer el Norge skickar till Storbritannien desto mindre finns det att skicka till Sverige. Det är för att Storbritannien har haft ännu högre priser och därför har exporten gått för fullt till dem, framför allt på dagtid.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.

Anledningen till den ökade exporten till Storbritannien handlar om den strypta gasöverföringen från Ryssland vilket har lett till att man har importerat från Norge via en ny kabel i Nordsjön.

– I Storbritannien har man större prisskillnad mellan natt och dag och vi kommer nog fortsätta att se detta mönster, att det exporteras mer dagtid från Norden till andra länder. Det kommer också att bli större skillnad mellan dagar då det blåser och inte blåser, säger Christian Holtz.

Fortfarande lönsamt med flexibilitet

Att nattpriserna stiger när det blir kallare hör till det vanliga, men eftersom att elpriserna väntas stiga även dagtid så kommer prisskillnaden mellan dag och natt att hålla i sig.

– Även om priserna på natten kommer att komma upp så kommer pristopparna dagtid också att bli högre, vissa timmar kommer dagpriserna säkert att komma upp på tvåsiffriga belopp.

Elen nattetid snart uppe på samma nivåer som dagspriset varit under sommaren.

Exakt vad höstens och vinterns nattpriser kommer att landa på lär enligt Christian Holtz variera från dygn till dygn – men räkna med att det blir rejält mycket dyrare i jämförelse med sommarens priser.

– Det kommer säkert att finnas timmar med låga priser även under hösten, men en normal timme kommer att ligga på runt 2-3 kronor per kWh nattetid.

Med andra ord står rekommendationen om att ha en flexibel elanvändning fast.

– Det tipset står fast i allra högsta grad, det kommer att löna sig att använda elen på natten. I Norden har vi varit vana vid stabila priser, men det kommer att bli mer volatilt och således mer gynnsamt att vara flexibel.

Följ ämnen i artikeln