Samma laddkontakt till alla mobiler

Av:  Wiktor Nummelin/TT

En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto.
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto.

Hösten 2024 ska samma laddkontakt kunna användas till alla mobiler, läsplattor och kameror.

Redan förlegat, tycker dock kritiker efter tisdagens uppgörelse i EU.

Bara ett drygt halvår efter det att förslaget lades fram av EU-kommissionen i höstas ges nu klartecken från förhandlarna i EU-parlamentet och ministerrådet.

– Det är en historisk dag. Det här har vi kämpat för i mer än tio år, stoltserar maltesiske EU-parlamentsledamoten Alex Agius Saliba på en presskonferens i Strasbourg.

– Konsumenterna har längre frustrerats av mängden laddare som tornar upp sig i deras hem. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik, säger Saliba.

Förlegat?

Enligt uppgörelsen måste mobiltelefoner och läsplattor med mera utrustas med en så kallad usb c-port, oavsett vem som är tillverkare. Kravet börjar gälla två år efter att såväl parlamentet som ministerrådet formellt bekräftat uppgörelsen. För bärbara datorer får tillverkarna i sin tur därefter ytterligare drygt tre år – 40 månader – på att anpassa sig.

Från svenska ledamöter ges både beröm och kritik.

”Man hade kunnat gå ännu längre och inkluderat fler laddbara produkter som exempelvis rakapparater, men detta är ett viktigt första steg”, hälsar Erik Bergkvist (S) via mejl till TT.

”EU styr marknadsutvecklingen på ett ogenomtänkt sätt. Nu går vi dessutom mot ett trådlöst laddsystem, vilket visar att den här lagstiftningen redan är förlegad”, heter det i sin tur från Emma Wiesner (C).

Följ reglerna!

Kritiska röster har tidigare även hörts från bland andra teknikjätten Apple, som ansett att regleringen riskerar att ”skada innovationen”.

Fast det håller inte EU-kommissionen med om.

– Jag tvivlar inte alls på att de kommer att fortsätta innovera. Vi arbetar för konsumenterna, inte för företagen. Vi tvingar inte någon att verka på den inre marknaden, men om man vill vara där får man följa reglerna, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton på presskonferensen i Strasbourg.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu