Tysk varning om kinesisk utlåning i Afrika

Av:  TT-AFP

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz (SPD).
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz (SPD).

Kinas omfattande utlåning till länder i Afrika kan utlösa en global finanskris. Varningen kommer från Tysklands förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz.

Den kinesiska utlåningen till fattiga länder har ökat, och då främst till flera afrikanska länder.

– Detta utgör en allvarlig fara som kan leda till att världen kastas in i en finanskris, sade den tidigare tyske finansministern Scholz under en paneldiskussion i Stuttgart på fredagen.

– Nästa stora skuldkris på södra delen av jordklotet kan komma från lån som Kina har utlovat, men där (Kina) saknar en helhetsbild då så många olika aktörer är inblandade.

Kinas utlåning är ofta kopplad till investeringar i infrastruktur, vägar och universitet. Peking säger att investeringarna är ett sätt att stödja länder att ta sig ur fattigdom, medan kritiker hävdar att länderna hamnar i skuldfällor.

Scholz vill se att Kina ingår i den så kallade Parisklubben, en informell sammanslutning där långivarländer tar fram hållbara lösningar för länder som inte klarar av att betala av sina lån.

Förbundskanslern pekade också på EU:s initiativ att investera 150 miljarder euro i satsningar på energi, transport och utbildning samt vaccineringsprogram.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu