Ingen extra tusenlapp till bilägare – sex partier säger nej

Det blir inte någon tusenlapp till landets bilister för att lindra effekten av de höga priserna på diesel och bensin.

En majoritet i riksdagen tänker rösta nej.

”Ett svek” säger finansminister Mikael Damberg (S) som tänker ta med sig frågan till valrörelsen.

Förslaget som ligger på riksdagens bord skulle ge 1 000 kronor till alla bilägare. Ytterligare 500 kronor till den som bor i glesbygd.

Sex partier har beslutat sig för att rösta nej – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Motiveringarna varierar.

Finansminister Mikael Damberg (S) ser det som ett svek.

– Säger man nej till detta så säger man nej till att underlätta för vanliga hushållsekonomier. Jag tycker att det är allvarligt. Jag tycker att det är ett svek. Jag tycker inte minst att Sverigedemokraterna, som haft en hög svansföring i de här frågorna, luras. När det kommer till leverans så väljer de att backa undan och gå med på Moderaternas linje. Då blir det ingenting istället.

Finansminister Mikael Damberg (S) ser ut att få nej av riksdagen till att kompensera bilister med tusen kronor för höga drivmedelspriser. Arkivbild
Finansminister Mikael Damberg (S) ser ut att få nej av riksdagen till att kompensera bilister med tusen kronor för höga drivmedelspriser. Arkivbild

Moderaterna sågar förslaget

Moderaterna ger inte mycket för regeringens förslag, som fanns med i en ändringsbudget till riksdagen i förra veckan.

”Det är ett dåligt och oseriöst ekonomiskt förslag att betala ut en tusenlapp precis innan valet. Det är ett också ett hån mot alla de som är beroende av bilen som vet att S-förslaget räcker till en knapp tank”, skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar efter att riksdagens partier lagt fram sina synpunkter på förslaget.

Kritik mot utbetalning lagom till valet

Det har skavt extra för de borgerliga att regeringen har tänkt sig att hinna betala ut de tusen kronorna till alla som har en bil i augusti, före riksdagsvalet den 11 september.

Totalt skulle förslaget kosta statskassan över fyra miljarder kronor.

Moderaterna kräver att regeringen i stället sänker skatten ytterligare och dessutom minskar kraven i reduktionsplikten, så att inte lika mycket (dyrare) biodrivmedel behöver blandas i framför allt diesel.

Tusenlappen till landets bilister skulle lindra effekten av de höga priserna på diesel och bensin.
Tusenlappen till landets bilister skulle lindra effekten av de höga priserna på diesel och bensin.

Tar frågan till valrörelsen

Riksdagen har beordrat riksdagen att begära klartecken från EU-kommissionen och de övriga EU-länderna för att kunna gå under den lägsta tillåtna nivån för skatt på bensin och diesel. Kommissionen fick regeringens begäran för en månad sedan och skriftväxling pågår.

Men ett beslut kan dröja. Något som Mikael Damberg (S) särskilt understryker.

– Jag har varit konstruktiv och pragmatisk. Jag har lämnat in en ansökan till EU för att se om vi får sänka dieselskatten mer än det vi har föreslagit. Vi har inte fått något svar och tiden går.

Finansministern säger att ”sista ordet inte är sagt” och tar nu sikte på 11 september.

– Om riksdagspartierna röstar emot det här så får vi väl berätta om det i valrörelsen, säger Damberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu