Mer än varannan svensk oroar sig över el och bensin

Priserna stiger – så påverkas svenskarna

Av: 

Mikaela Somnell

Energianvändning

De skenande el- och bensinpriserna märks redan i människors plånböcker.

Samtidigt är oron för nya prishöjningar stor, enligt en ny undersökning.

– Det är hundralappar i skillnad redan, säger sparekonomen Frida Bratt.

Energipriserna fortsätter att skena och sätter världsekonomin i gungning.

Enligt en ny undersökning från Yougov på uppdrag av Nordnet skapar de höga energipriserna mycket stress för en majoritet av svenskarna.

Av de 1 007 tillfrågade uppger sex av tio att de är oroliga eller lite oroliga för hur drivmedels- och elpriserna påverkar deras ekonomi.

När det gäller bensin- och dieselpriserna anger var tredje person att de är mycket oroliga över priserna.

– El och bensin får en väldigt direkt påverkan för privatekonomin. Man står där vid tanken och ser att priset går upp mot tusenlappen och vet att vid årsskiftet var det 800. Det är hundralappar i skillnad redan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.

Störst el-oro i söder

De som är mest oroliga gällande elpriset är personer som bor i södra Sverige där priserna är som högst. Enligt undersökningen är många bekymrade över hur den kommande vintern kan komma att synas på elräkningarna.

– Det är i södra Sverige som man har drabbats värst gällande elen och det är där det är störst oro. Och då har det inte blivit vinter än, då kan det bli mer kännbart. Vädret har inte heller varit gynnsamt. Vind- och vattenkraften har inte svarat upp mot behovet.

Generellt sett är personer som bor i villa och på landsbygden mer oroade för elpriserna än de som bor i lägenheter och i städer.

– Har man en villa blir det ju betydligt dyrare. Man har kanske i högre utsträckning bil också och då blir det extra dyrt.

Drivmedelspriserna oroar många, speciellt boende på landsbygden.

Stor oro på landet

Även när det gäller drivmedelspriserna är det framförallt personer på landsbygden som är mest oroade. Hela 43 procent av den här gruppen är ”mycket oroliga” över prisutvecklingen för bensin och diesel.

– Bor man på landsbygden är man ofta beroende av bil för att få vardagen att gå ihop. Det kan bli jättestressande om man inte har andra alternativ än att köra.

Men enligt Frida Bratt kan de höga bensin- och dieselpriserna bli något som vi på gott och ont kan behöva vänja oss vid.

– Det kostar mer att tanka. Man kan inte räkna med att det tvärt ska vända ner. Det finns ett syfte med det rent politiskt, att det inte ska vara billigt att köra med fossilt bränsle. Kan man gå, cykla eller åka kollektivt kan man försöka göra det. Man kan också titta på mindre bilar som slukar lite mindre.

Enlig Frida Bratt kommer vi att behöva vänja oss vid höga bensin- och dieselpriser.

Osäkert elpris i framtiden

När det gäller elen tror Frida Bratt att priserna kan komma att bli fluktuerande i framtiden.

– Vi har stängt ner kärnkraft och kommer vara beroende av vatten och vind i större utsträckning. Men den kraften är mindre förutsägbar, så man kanske får vänja sig vid ett pendlande pris.

För att minska sina elkostnader finns det flera alternativ du som konsument kan överväga.

– Man får göra det bästa av situationen. Man kan binda elavtal, men skulle det vända ner hamnar man inte i en bra situation om man har bundit sig. Annars kan man tänka på att inte ha igång onödiga apparater och se till att värme inte läcker ut genom fönster och springor.

ANNONS

Jämför kreditkort, betalkort & bensinkort via Compricer och hitta det bästa erbjudandet för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Oroar du dig för el- och drivmedelspriser? Kolla in listan på tips här nedanför.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så blir du en elprisvinnare 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Energianvändning

Privatekonomi

Bensinpris

Elpriser

Yougov

Energi & råvaror