Energiministern: Då kan elstödet komma

”Hade kunnat vara mer millimeter-rättvist”

Av: 

Mikaela Somnell

Elpriser

Regeringen har lovat att svenskar som drabbats av höga elräkningar i vinter ska kompenseras.

Men hur stödet ska utformas, och när i tiden, tycks alltjämt oklart.

– Vi jobbar så fort det går, kanske inom ett halvår, säger ansvarige ministern Khashayar Farmanbar (S).

Sex miljarder kronor ska gå till svenska elkonsumenter, efter den skyhöga prislappen i vinter. Vad undrar du om stödet? Ställ dina frågor till energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar.

Fastnålat inlägg
17. januari kl 16:25av Mikaela Somnell
DELA

Där stänger vi för idag! Tack alla som har följt vår livechatt med energiminister Khashayar Farmanbar!

Ni var många som kom med skarpa och relevanta frågor.

Håll utkik på vår sajt för fler nyheter om det kommande elstödet!

/Mikaela

Skriv inlägg
 • Mikaela Somnell

  Khashayar Farmanbar berättar hur elstödet ska betalas ut:

  – Det innefattar elbolagen. De bolag som konsumenten har avtal med kommer att dra av summan på konsumentens elräkning. Jag vågar inte säga exakt när detta sker men förhoppningsvis inom ett halvår. Men jag kan inte lova något.

 • Mikaela Somnell

  Viktoria undrar: Jag är ensamstående och hade förbrukning på 1 995 kWh. Kommer jag få ta del av stödet? Borde inte stödet räknas på hur många boende man är ?

  Minstern svarar:

  – Stödet har ett tak på 2 000 kWh och inte ett golv. Så Viktoria kommer fortfarande nås av detta, trots att hon förbrukar mindre än 2 000 kWh. Detta eftersom att vi inte sänker skatten. Man hade också kunnat jämföra med inkomst men då hade vi inte klarat av att betala ut stödet i närtid. Därför valde vi den här modellen.

 • Har ett fast elpris på 0,50 och avvände 2100kw i dec. Får jag då 2000 tillbaka från staten. Min räkning var på 1150 kr

  Kjell
 • Mikaela Somnell

  Maggie frågar: Hamnar man hos Kronofogden om man inte klarar av att betala sina elräkningar?

  Ministerns svar:

  – Som med alla produkter vi köper så måste vi kunna betala för det. Till sist är var och en ansvarig för att betala det avtalet man har tecknat.

Enligt energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) är målet att elstödet ska gå ut till konsumenterna så snart som möjligt på smidigast tänkbara sätt.

– Det ska dras av på kommande elräkningar. Som konsument ska man ska inte behöva göra något, det ska vara så enkelt och smärtfritt som möjligt för alla, säger Farmanbar.

När hushållen kan tänkas få kompensationen är fortfarande oklart. Men energiministern utesluter inte att det kan ske inom ett halvår.

– Förhoppningsvis sker det i närtid. Kanske inom ett halvår. Men jag kan inte lova något alls.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S)

”Ska gå till de som behöver mest”

Regeringen räknar med att 1,8 miljoner hushåll kommer få ta del av stödet som baseras på hur många kilowattimmar (kWh) som har förbrukats under en månad. Som högst kan konsumenter få 2 000 kronor om de har förbrukat 2 000 kWh eller mer.

– De största villorna kommer ganska snabbt att slå i taket. Det här ska hjälpa de som behöver ekonomiskt stöd som mest. Det kan handla om de som bor i småhus, radhus eller parhus.

Innebär detta att till exempel ensamstående pensionärer i hyreslägenheter knappt får ta del av stödet?

– Alla kan få pengar baserat på sin förbrukning. Men många som bor i lägenheter har elen betald via hyran och har kanske inte har haft samma kostnadsökning. Lägenheter är lyckligtvis i högre grad anslutna till fjärrvärme och uppvärmningen är ju den största kostnaden.

”Inte millimeter-rättvist”

Elpriset skiftar kraftigt beroende på var i Sverige du bor. Under hösten och vintern har en kWh många gånger varit mer än tio gånger dyrare i elområde 4 (södra Sverige) än i elområde 1 (norra Sverige). Detta är något det kommande elstödet inte tar hänsyn till, och något många har beskrivit som orättvist.

– Jag förstår att man kan tycka att det inte blir rakt av jämförbart. Men norra Sverige har också prisökningar, och det skulle krävas något oerhört för att en regering skulle utesluta en landsände ur ett sådant här förslag.

Hade det inte varit möjligt att anpassa stödet beroende på vilket elområde man tillhör?

– Hade det funnits tid hade man kunnat skruva i systemet jättemycket. Men vår bevekelsegrund är att det ska bli tillräckligt enkelt för elbolagen att betala ut pengarna så fort som möjligt. Hade vi haft mer tid hade vi kunnat vänta till nästa år och gjort ett mer millimeter-rättvist system.

Elpriset har skjutit i höjden under senhösten och vintern.

”Behövs mer elproduktion”

För att undvika att konsumenterna ska behöva uppleva samma extrema kostnader igen jobbar regeringen med en rad åtgärder, enligt Khashayar Farmanbar.

– Långsiktigt ska vi ha mer elproduktion i hela landet, framför allt i södra Sverige. Det ska också finnas ett bättre elnät för att kunna transportera el. Det är ett arbete som pågår.

För att få ned kostnaderna på kort sikt vill regeringen satsa på att bland annat öka nätkapaciteten.

– Svenska kraftnät arbetar med många åtgärder för att på kort sikt kunna öka nätkapaciteten inom ett antal månader upp till ett år. Det har jag signalerat att det är något som måste prioriteras.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

El-ilskan mot nya stödet: ”Måste använda huvudet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Politik

Khashayar Farmanbar