Shekarabi försöker rädda pensionsförslag

Av:  Lars Larsson/TT

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) hoppas ännu kunna göra upp med oppositionen om en kompromiss om pensionstillägg. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) hoppas ännu kunna göra upp med oppositionen om en kompromiss om pensionstillägg. Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har inte gett upp än om att hitta en kompromiss mellan regeringens, V:s och MP:s förslag och oppositionens om tillägg för pensionärer.

Misslyckas det riskerar det rödgröna förslaget från vårändringsbudgeten att falla.

– Vi väljer att fortsätta samtalen, säger Shekarabi till TT efter en träff i pensionsgruppen i riksdagen som han kallade till i förra veckan.

Moderaterna har ingen kommentar att ge om huruvida samtalen ska fortsätta. Enligt Shekarabi är tanken att det ska bli ett nytt möte till denna vecka.

Vågar inte

Ardalan Shekarabi vågar inte säga något om vad han tror om förutsättningarna för att göra upp. Det är för tidigt att säga.

– Det återstår att se om partierna väljer att landa in en gemensam slutsats. För vår del är det viktigt att pensionärerna får besked så snabbt som möjligt, säger han.

I pensionsgruppen sitter företrädare för fem partier, men inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Det komplicerar saken eftersom regeringens förslag till största delen är Vänsterpartiets från början.

Och Sverigedemokraterna står bakom oppositionsförslaget som tagits fram gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och SD.

Centerpartiet har ännu inte riktigt bekänt färg, det vill säga sagt något definitivt om vilket förslag de kan tänka sig att stödja. Partiet föreslår att regeringens förslag avslås men har samtidigt välkomnat regeringens förslag att försöka hitta en gemensam lösning i pensionsgruppen.

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer med de lägsta pensionerna en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Kostar miljarder

Oppositionen har kommit med ett alternativförslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober. Det bygger på en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg samt från nästa år sänkt skatt.

Regeringens förslag beräknas kosta över nio miljarder kronor räknat på helår, oppositionens förslag ytterligare några miljarder utöver det.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu